Ezt bámulod karácsonyig!

Vágólapra másolva!
A blockbusterek főszezonja ugyan véget ért, de azért az ősz is tartogat pár nagy hollywoodi produkciót. Előző ajánlónkban már bemutattuk a hamarosan mozikba érkező kis csemegéket, most jöjjenek a nagyágyúk a Pixar új dobásától kezdve a vámpírromantikán keresztül James Cameron kék őrületéig.
Vágólapra másolva!

Fel (Up)
Rendező:
Pete Docter
Bemutató: október 15.

Forrás: [origo]

A Pixar legújabb animációs filmje egy nyugdíjas bácsi és egy duci kiscserkész őrületes kalandját meséli el, amely azzal kezdődik, hogy léggömbök segítségével elutaznak Dél-Amerikába. A Pixarra, mint mindig, most is lehet számítani: egy izgalmas, megható és színpompás mesét csináltak, ami gyerekek és felnőttek számára egyformán szórakoztató. Az egyetlen kifogásunk ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy nem szerepel benne Wall-e.

* * *

Rémségek cirkusza (Cirque Du Freak: The Vampire's Assistant)
Rendező:
Paul Weitz
Főszereplők: Josh Hutcherson, Chris Massoglia, John C. Reilly
Bemutató: október 22.

Forrás: [origo]

Darren Shan magyarul is megjelent tizenkét részes vámpíros könyvsorozatának első három kötetét filmesítették meg, amelyben az íróval azonos nevet viselő srác beáll inasnak a furcsa cirkuszt vezető vámpír mellé. Bár allergiásak vagyunk már a vámpírsztorikra, az előzetes alapján ez nem tűnik rossz darabnak. John C. Reilly mellett számunkra vonzerőt jelent a szakállas Salma Hayek és a zöld ragyafej Patrick Fugit is (tudjátok, a kissrác a Majdnem híres-ből, aki mindjárt 29 lesz).

* * *

Karácsonyi ének (A Christmas Carol)
Rendező:
Robert Zemeckis
Főszereplők: Jim Carrey, Gary Oldman
Bemutató: november 5.

Forrás: [origo]

Zemeckis majdnem olyan lelkes motion capture-úttörő, mint James Cameron: a Polar Expressz-től indulva a Beowulf-on keresztül jutott el a Karácsonyi ének-ig, amelyben az animált Jim Carrey segítségével meséli újra a Dickens-klasszikust. Még egy olyan filmet se láttunk, amiben a motion capture jól nézett volna ki, és most is szívesebben vennénk, ha Carrey saját testi valójában nyomná nekünk Scrooge-ot, de bízunk benne, hogy ettől függetlenül jópofa lesz a mese.

* * *

Alkonyat - Újhold (The Twilight Saga: New Moon)
Rendező:
Chris Weitz
Főszereplők: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Bemutató: november 20.

Forrás: [origo]

Mint köztudott, nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb Weitz tesó is vámpírokkal töltötte az elmúlt időszakot. Az Alkonyat-saga második részében Edward lelép, hogy biztonságban tudhassa Bellát, és távollétében a lány az izmos Jacobhoz kerül közel, aki viszont alakváltó. Ez remek alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet a film nemrég kijött második előzetesére. A motoros kunsztok mellett ebben a klipben az önfeláldozásra készülő Edwardnak is nagy szerep jut.

* * *

Arthur: Maltazár bosszúja (Arthur et la vengeance de Maltazard)
Rendező:
Luc Besson
Főszereplők: Freddie Highmore, Mia Farrow
Bemutató: december 3.

Forrás: [origo]

Az élőszereplős filmek elszánt rajongóiként jobban szeretnénk, ha Luc Besson megcsinálná azt a sci-fit, amit évekkel ezelőtt ígért, de úgy fest, ő beéri a producerkedéssel, és rendezni mostanában csak animációt hajlandó. A villangókat akkor hagytuk ott, amikor Arthur éppen megmentette a csodabirodalmukat, de most újabb para merül fel a gonosz Maltazár körül. Kár, hogy a cuki Freddie Highmore-ból időközben 17 éves lakli kamasz lett.

* * *

Avatar
Rendező:
James Cameron
Főszereplők: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez
Bemutató: december 17.

Forrás: [origo]

James Cameron kérlelhetetlen megalomániája valahol tiszteletreméltó. A Titanic óta eltelt 12 évben azzal volt elfoglalva, hogy finomítgassa azt a 3D-s motion capture-techikát, amivel az Avatar készült. A javarészt a Pandora nevű bolygó kék lényei közt játszódó sci-fiből levetített első részletektől nem dobtuk el az agyunkat, de azért kíváncsiak vagyunk Cameron megszállottságának eredményére. A szintén kék lénybe átmenő Sam Worthington pedig az egyik kedvenc idei színészünk, úgyhogy látni akarjuk, mihez kezd manófülekkel.

* * *

A hercegnő és a béka (The Princess and the Frog)
Rendező:
Ron Clements, John Musker
Bemutató: december 24.

Forrás: [origo]

Akinek már a fülén jönnek ki a térhatású rajzfilmek, örülhet, mert karácsonyra kapunk egy hamisítatlan, hagyományos Disney-filmet azoktól az alkotóktól, akik A kis hableány-t és az Aladdin-t is csinálták, még egy másik korszakban. Ha a technika tradicionális is, a sztorit megcsavarták kicsit: a béka és a hercegnő csókja révén itt nem az változik át, akinek kellene, ráadásul az egész történetet a fekete New Orleansba helyezték az alkotók a jazz aranykorába.

* * *

Egyszerűen bonyolult (It's Complicated)
Rendező: Nancy Meyers
Főszereplők: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin
Bemutató: 2009.december 24.

Forrás: [origo]

A meglehetősen lapos Holiday után Nancy Meyers visszatért az idősebb korosztály szerelmi ügyeihez, amivel utoljára a Minden végzet nehéz-ben foglalkozott, és ez már önmagában üdítő. Az előzetes alapján a műfajt aligha fogja megújítani ez a film, viszont abszolút szerethetőnek tűnik, Streep és Baldwin közt pedig kifejezetten működni látszik a kémia.