A Facebook-film és ön mostantól ismerősök

Vágólapra másolva!
A Social Network annyira pörgős és tömény film, hogy elsőre elég nehéz befogadni belőle minden információt, nem beszélve a rejtett utalásokról, poénokról és műhelytitkokról. Hogy megkönnyítsük a nézők dolgát, összeszedtük a legizgalmasabb tényeket a filmről. Cikkünkből kiderül többek közt, hogy miért éppen sört iszik a főhős hackelés közben, hogy mi az az egy dolog, amit Mark Zuckerberg hitelesnek talált a filmben, és hogy melyik Harvardon végzett filmsztárra utalnak az egyik beszélgetésben.
Vágólapra másolva!

1. A későbbi olimpikon ikreket, Tyler és Cameron Winklevosst egy színész játssza: Armie Hammer, akinek ez a film hozta el az áttörést. Hammer első nagy dobása George Miller 2008-as Justice League-filmjében Batman megformálása lett volna, de az végül anyagi problémák miatt nem készült el. Hammer a jelenetei többségében egy testdublőrrel párban játszott, akinek az arcát a digitális utómunka során cserélték ki Hammer arcára.

Forrás: [origo]
Armie Hammer mint Cameron és Tyler Winklevoss

2. Egy átlagos hollywoodi forgatókönyv hosszúsága 95 és 120 oldal közt van, egyoldalnyi szöveg kb. egypercnyi filmnek felel meg. Aaron Sorkin Social Network-forgatókönyve 162 oldalas, és a stúdió nagyon aggódott, hogy David Fincher több mint két és fél órás filmet szállít majd nekik, de Fincher megígérte, hogy bele fog férni két órába. Ezt majdnem be is tartotta: annyira gyorsan beszélnek a szereplők a filmben, hogy 121 perces lett végefőcímmel együtt.

3. Fincher mániákusan ragaszkodott a valós részletekhez. Aaron Sorkin eredetileg vodkanarancsot itatott Mark Zuckerberggel abban a jelenetben, amikor meghackeli a harvardi hálózatot, hogy megszerezze a Facemash-hez a diáklányok fotóit, de az igazi Zuckerberg blogján szerepelt, hogy Beck's sört ivott aznap este, úgyhogy Fincher ragaszkodott hozzá, hogy a filmben is sör szerepeljen.

Forrás: [origo]
Hűtő sörökkel a Social Network-ben

4. Mielőtt Zuckerberg létrehozta volna a Facebookot, tényleg csinált egy CourseMatch nevű site-ot, ahonnan a harvardi diákok megtudhatták, hogy az egyetemen mások milyen órákat vettek fel.

5. Fincher híres arról, hogy egy-egy jelenetet rengetegszer felvesz. Szerinte erre azért van szükség, hogy a színészek elfelejtsék, hogy eredetileg hogyan akarták eljátszani a jelenetet, igazán természetessé váljanak, és kis improvizációkat vigyenek a játékukba. Utóbbira példa a nyitójelenet egy pillanata: a Zuckerberget játszó Jesse Eisenberg és az Erica Albrightot alakító Rooney Mara beszélget (ezt állítólag kilencvenkilencszer vették fel), egyszer csak Eisenberg beszélgetés közben előrehajol, és hangsúlyosan azt mondja: "Erica!". Miután Eisenberg ezt bedobta, megkérdezte Finchert, hogy a következő felvételnél is csinálja-e így. A rendező közölte, hogy nem szükséges, de ez tuti bekerül a filmbe. Tényleg bekerült.

Forrás: [origo]
Rooney Mara és Jesse Eisenberg a film nyitójelenetében

6. A forgatókönyvíró, Aaron Sorkin egy cameo erejéig felbukkan a filmben: amikor beindul a Facebook, a vállalkozást pénzelő Eduardo Saverin New York-i találkozókat szervez potenciális hirdetőkkel, Sorkin az egyikük, akit Zuckerberg furcsa torokhangok kiadásával tisztel meg a találkozó során.

7. Mark Zuckerberg eleinte azt állította, hogy nem fogja megnézni a Social Network-öt, aztán mégis megnézte, és a stanfordi diákoknak el is mondta a véleményét róla. Szerinte az a legnagyobb marhaság a filmben, hogy az alkotók úgy állítják be, mintha a csajozás és az elit harvardi klubokba való bejutás lett volna a motivációja a Facebook létrehozására, miközben ő már a Facebook alapítása előtt összejött azzal a lánnyal, aki azóta is a barátnője. Kifogásolja, hogy a filmesek nem képesek megérteni, hogy vannak olyanok, akik egyszerűen azért hoznak létre dolgokat, mert szeretnek dolgokat létrehozni (Zuckerberg pedig azt nem érti, hogy néhány lelkesen programozó geek önmagában nem túl jó filmalapanyag).

Mark Zuckerberg elmondja a véleményt a Social Network-ről

8. Azért Zuckerberg is elismeri, hogy sok "véletlenszerű részletet" eltaláltak a filmben, például az összes kapucnis póló és ing, amit Eisenberg a filmben visel, tökéletes mása Zuckerberg pólóinak és ingeinek.

9. A harvardi diákoknak az egyik jelenetben előadást tartó Bill Gatest egy Steve Sires nevű Bill Gates-hasonmás alakítja, aki főállásban építész, de gyakran eljátssza Gatest rendezvényeken és tévéműsorokban. Itt egy portréműsor róla.

10. Dustin Moskovitzot, Zuckerberg kis vörös programozó szobatársát, aki szintén beszáll a Facebook megteremtésébe, Joseph Mazzello játssza, aki a Jurassic Park-ban a kisfiú volt. A filmvégi felirat, mely szerint Zuckerberg a világ legfiatalabb dollármilliárdosa, régebben igaz volt, de már nem az: a Facebookban 6%-os, 1,4 milliárd dollárt érő részesedéssel bíró Moskovitz nyolc nappal fiatalabb Zuckerbergnél, így jelenleg őt illeti meg ez a cím.

Forrás: [origo]
Jesse Eisenberg és Joseph Mazzello a Social Network-ben

11. A Facebook elődje tényleg Zuckerberg Facemash nevű site-ja volt, ahol diáklányok párba állított fotói közül kellett kiválasztani a szexibbet. A fotókra - ha nem is egy óra alatt, ahogy a filmben elhangzik -, de az első nap végére huszonkétezer szavazat érkezett. Zuckerberget sok támadás érte a Facemash miatt a diáktársaitól, úgyhogy pár nappal később leszedte az internetről.

12. Amikor Divya Narendra (Max Minghella) keserűen megjegyzi, hogy Zuckerberg lett a legmenőbb ember, aki kikerült a Harvardról, pedig az egyetem tizenkilenc Nobel-díjast, tizenöt Pulitzer-díjast, két olimpikont és egy filmsztárt is kitermelt, utóbbival Natalie Portmanre céloz, aki Zuckerberggel egy időben járt az egyetemre. Portman segített is Aaron Sorkinnak: meghívta vacsorázni, és mesélt neki az exkluzív és titkos harvardi klubokról, amikre azért van némi rálátása, mert egyetemista korában járt egy fiúval, aki a legmenőbbnek tartott Porcellian klub tagja volt, akárcsak a Winklevoss ikrek.

Forrás: [origo]
Natalie Portman egyetemista társaival a Harvardon, 2002-ben

13. A film forgatókönyve részben Ben Mezrichnek a Facebook alapításáról szóló, Accidental Billionaires című könyvén alapul. Mezrich elsősorban Eduardo Saverintől szerezte be a könyvéhez az információkat, Mark Zuckerberggel nem beszélt. Aaron Sorkinék többször megkeresték Zuckerberget, de ő nem akart részt venni semmilyen módon a filmben. Ezek ismeretében nem meglepő, hogy a film a főhősök közül Eduardo Saverint tünteti fel a legjobb színben.

14. A fontosabb szereplők közül majdnem minden figura és név valós. A kivételek: Erica Albrightot nem Erica Albrightnak hívják az életben (a neten magát Zuckerberg volt barátnőjének kiadó csaj kamuzik), és nem biztos, hogy valaha járt Zuckerberggel, viszont Zuckerberg tényleg "bitch"-nek titulálta a blogján. Eduardo betegesen féltékeny csaja két személyből lett összegyúrva (és egyikük neve sem Christy). A két jogásznő - Marylin, aki szerint Zuckerberg nem seggfej, csak próbál az lenni, és Gretchen, Eduardo ügyvédje - kitalált figura. A valóságban Eduardót egész ügyvédi csapat képviselte.

Forrás: [origo]
Brenda Song mint Christy a Social Network-ben

15. Mielőtt felkérték a forgatókönyv megírására, Aaron Sorkin saját bevallása szerint nemigen tudta, mi az a Facebook: "Hallottam a Facebookról, de csak úgy, mint a karburátorról. Ha felnyitnám az autóm motorháztetejét, nem tudnám megmondani, hogy melyik az." Amikor elkezdett dolgozni a könyvön, csatlakozott a Facebookhoz, hogy megismerkedjen vele, de azóta leiratkozott.

16. Az egyik valós személy, akin Eduardo féltékeny barátnőjének, Christynek a figurája alapul, nyilvánvalóan Zuckerberg tényleges barátnője, Priscilla Chan. A zsidó diákszövetség bulijában Eduardo arról lamentál, hogy a zsidó fiúk és az ázsiai lányok buknak egymásra: valójában Zuckerberg volt az, aki egy zsidó diákszövetség tagjaként egy buliban ismerte meg későbbi, kínai-amerikai barátnőjét.

Forrás: [origo]
Priscilla Chan és Mark Zuckerberg

17. A felhasználó zenei ízlését megtanuló szoftver története igaz: a tizenéves Zuckerberg által írt program neve Synapse volt, és a Microsoft tényleg meg akarta vásárolni. Zuckerberg tényleg visszautasította az ajánlatot és kitette a programot ingyen a netre.

18. A filmben is megjelenő korai Facebook-oldalak (pontosabban The Facebook-oldalak) bal felső sarkában látható egy férfifej. A férfi nem más, mint Al Pacino. Zuckerberg egyik osztálytársa tervezte a logót, amin Pacino fejét részben eltakarják a fölötte sorakozó nullák és egyesek. A fejet a 2007-es redesign alkalmával tüntették el az oldalról.

Forrás: [origo]
A régi Facebook-logó Al Pacino fejével

19. Mark Zuckerberg egyik kedvenc tévésorozata az Aaron Sorkin által írt Az elnök emberei. Ez korábban a Facebook-oldalán is szerepelt, de azután, hogy a New Yorker riportere faggatta a dologról, leszedte a kedvencei közül.

+1 Nem kifejezetten a filmhez kapcsolódik, de nem hagyhatjuk ki: a Facebook alapszíne azért kék, mert Zuckerberg zöld-piros színtévesztő, és így a kék az egyetlen szín, amit tökéletesen lát.

----

A cikkhez forrásként használtuk a New Yorker, a Vulture (1, 2), az Entertainment Weekly, a Forbes és a Harvard Crimson cikkét, valamint Aaron Sorkin blogkommentjét.