Vágólapra másolva!
A legtöbb színészből nem lesz Robert De Niro vagy Brad Pitt, odáig viszont egész sok karakterszínész eljut, hogy amikor felbukkan egy sorozatban vagy mozifilmben, rögtön felismerjük, éppen csak a neve nem ugrik be. Tudod, van az a magas, kutyaszemű fickó, aki játszott az egyik James Bondban is, meg az a jóvágású FBI-ügynök a Dexterből, na, hogy is hívják? Most eláruljuk.
Vágólapra másolva!

Ronny Cox

Ronny Cox a Robotzsaru-ban Forrás: Origo

A Robotzsaru-ban az Omni Consumer Products vállalat elnöke volt, aki a vaskos és egyáltalán nem biztonságosan működő ED-209-es rendfenntartó robot bevezetését erőltette a Robotzsaru koncepciójával szemben, Az emlékmás-ban pedig a Marskolónia Vilos Cohaagen nevű, gonosz vezetőjét alakította. De ismerős lehet még például a Gyilkos túrá-ból, a Beverly Hills-i zsaru-ból, a Gyilkosság a Fehér Házban-ból, a Marslakók, hazá!-ból vagy a Csillagkapu-sorozatból is. Mellesleg folkzenészként is aktív, sőt az ezredforduló óta lényegesen többet foglalkozik a zenéléssel, mint a színészettel.

Szerepei száma az IMDb szerint: 140

* * *

Paul Dooley

Paul Dooley az Álmatlanság-ban Forrás: Origo

A barátságos arcú Dooley-t elsősorban Robert Altman filmjeiből lehet ismerni: ő volt az 1980-as Popeye Wimpyje, játszott többek közt az Esküvő-ben, A játékos-ban és a Perfect Couple-ben. A Tizenhat szál gyertyá-ban Sam (Molly Ringwald) apját alakította, akinek olyan feladatokkal kellett megküzdenie kaotikus családjában, mint hogy erősen kapatos idősebb lányát oltárhoz kísérje. Az Álmatlanság-ban helyi rendőrfőnökként ő kérte Al Pacino segítségét a gyilkossági ügyben, szinkronszínészként pedig a Verdák-ban és folytatásában dolgozott, ahol Sarge-nak kölcsönözte a hangját.

Szerepei száma az IMDb szerint: 180

* * *

James Rebhorn

James Rebhorn a Homeland című sorozatban Forrás: Origo

A márciusban elhunyt színész biztosan élénken él mindenki emlékezetében, aki nézi a Homeland című sorozatot: utoljára ebben, Carrie (Claire Danes) mániás depressziós apjaként láthattuk. De szerepelt egy csomó sikeres nagyjátékfilmben is, köztük a Lorenzo olajá-ban, a Carlito útjá-ban, A tehetséges Mr. Ripley-ben mint Jude Law figurájának tehetős apja, az Egy asszony illatá-ban mint iskolaigazgató és A függetlenség napjá-ban mint honvédelmi miniszter.

Szerepei száma az IMDb szerint: 125

* * *

Donald Moffat

Donald Moffat a Music Box-ban Forrás: Origo

Legalább kétszer volt amerikai elnök: Az igazak-ban Lyndon B. Johnsont formálta meg, a Végveszélyben című Jack Ryan-filmben pedig egy fiktív elnököt játszott. A lét elviselhetetlen könnyűségé-ben Daniel Day-Lewis sebész kollégájaként tűnt fel, a Joe Eszterhas által írt Music Box-ban Jessica Lange apósát játszotta, a '82-es A dolog-ban az antarktiszi kutatóállomást vezette, ahol a lény elszabadult. A '99-es Cuki hagyatéka volt az utolsó nagyjátékfilmje, 2005-ben végleg visszavonult.

Szerepei száma az IMDb szerint: 118

* * *

James Cromwell

James Cromwell a 24-ben Forrás: Origo

Oscar-jelölt színészről van szó: a Babe-ben a főhős malac tulajdonosának, Arthur Hoggetnek a megformálásáért jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Mi legjobban a Sírhant művek-ben szerettük, ahol Ruth (Frances Conroy) második férjét játszotta, de olyan stúdiófilmekből is ismerős lehet, mint a Végképp eltörölni, a Star Trek - Kapcsolatfelvétel, a Deep Impact, az Űrcowboyok, A rettegés arénája vagy akár a Pókember 3. A Szigorúan bizalmas-ban rendőrkapitány volt, A királynő-ben Fülöp herceget alakította Helen Mirren oldalán, az öt Oscar-díjat nyert The Artist-ban pedig Jean Dujardin figurájának hűséges sofőrjét játszotta. Ja, és persze ő volt Jack Bauer apja a 24-ben.

Szerepei száma az IMDb szerint: 166

* * *

Vincent Schiavelli

Vincent Schiavelli a Ghost-ban Forrás: Origo

A 2005-ben elhunyt színész csaknem kétméteres magasságával, táskás szemeivel és karakteres vonásaival meglehetősen emlékezetes jelenség volt. Milos Forman rendszeresen foglalkoztatta, szerepelt például a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus és a Larry Flynt, a provokátor című filmjében. Játszott a Ghost-ban, a Batman visszatér-ben és még James Bond-gonosz is volt A holnap markában című, Pierce Brosnan-féle filmben. A színészkedés mellett több szakácskönyvet is írt, és gasztronómiai magazinokban is publikált.

Szerepei száma az IMDb szerint: 156

* * *

Bob Gunton

Bob Gunton A remény rabjai-ban Forrás: Origo

Negatív figuraként él a fejünkben, főképp, mivel ő volt A remény rabjai korrupt, gyilkos börtönigazgatója, aki a film végén elnyerte méltó büntetését. Játszott A pusztító című Stallone-filmben, a Rés a pajzson-ban, mostanában pedig kétszer is dolgozott Ben Affleckkel: felbukkant Az Argo akció-ban és a rémes Vakszerencsé-ben is. Sorozatokban is gyakran látni, szerepelt a Született feleségek első két évadjában és a 24-ben is, utóbbiban Ethan Kanint alakította, aki először honvédelmi, majd külügyminiszter volt. Egyébként a Broadwayn is szép karriert futott be musicalszerepekkel: az Evita első változatában Juan Peron megformálásáért és a '89-es Sweeney Todd címszerepéért Tony-díjra jelölték.

Szerepei száma az IMDb szerint: 126

* * *

Michael Nouri

Michael Nouri a Damages című sorozatban Forrás: Origo

Lelki szemeink előtt csakis ősz hajkoronájával jelenik meg, pedig, amikor a Flashdance gyárigazgatójaként nagy nehezen levette a lábáról Jennifer Bealst, még koromfekete haja volt. Aztán jött a Gyilkos az űrből, ahol alieneket kergetett Kyle MacLachlan oldalán, majd egy csomó olyan filmszerep, amire már a kutya sem emlékszik. Inkább bírtuk A narancsvidék-ben Summer (Rachel Bilson) plasztikai sebész apjaként, aki, ha nem is mindig jól, de őszintén szerette a lányát, a Damages-ben pedig Glenn Close hűtlen férjeként.

Szerepei száma az IMDb szerint: 110

* * *

Keith Carradine

Keith Carradine a Dexter című sorozatban Forrás: Origo

A Carradine színészdinasztia tagjaként apjától és 13 évvel idősebb féltestvérétől, Davidtől is kedvet kaphatott a színészkedéshez. Karrierje a 70-es években volt a csúcson, amikor Robert Altman több filmjében (McCabe és Mrs. Miller, Tolvajok, mint mi, Nashville) szerepelt, sőt Oscar-díjat is nyert, igaz, nem színészi alakításáért, hanem a Nashville-ben elhangzó I'm Easy című betétdalért. Később inkább a tévében jeleskedett, a Deadwood-ban a Wild Bill Hickok nevű pisztolyhősként láthattuk, a Dexter-ben pedig a szomorú véget ért FBI-ügynököt, Frank Lundyt játszotta.

Szerepei száma az IMDb szerint: 134

* * *

Alan Dale

Alan Dale Forrás: Origo

Ha ausztrálok lennénk, a Szomszédok című szappanoperából ismernénk – amelyben 1985 és '93 közt alakította a Jim Robinson nevű figurát –, de nem vagyunk, ezért sokkal inkább kötjük az ezredforduló utáni, amerikai tévés munkáihoz. Azóta, hogy 2000-ben Los Angelesbe költözött, rengeteg sorozatban megfordult epizodistaként vagy rendszeres szereplőként, többek közt a Vészhelyzet-ben, az X-akták-ban, a Ki ez a lány?-ban, a Törtetők-ben, a Lost-ban, a 24-ben mint Jim Prescott alelnök és persze kedvenc Narancsvidék-ünkben mint Kirsten apja, Caleb Nichol, aki feleségül veszi Julie Coopert.

Szerepei száma az IMDb szerint: 77

* * *

Harris Yulin

Harris Yulin és Jane Alexander A szépség és a szőr című filmben Forrás: Origo

Játszott már a '75-ös A döntés éjszakájá-ban is, de legtöbben a '83-as A sebhelyesarcú korrupt nyomozójaként ismerték meg, akivel Tony Montana könyörtelenül leszámol. Aztán láttuk például a Szellemirtók 2-ben, a Végveszélyben című thrillerben, a Kiképzés-ben és a Csúcsformában 2-ben. A sorozatok közül megjárta többek közt a 24-et, a Frasier-t (ezért Emmy-díjra is jelölték), a Törtetők-et és a Buffy, a vámpírok rémé-t. És még olyan független filmekben is kapott szerepet, mint a hülye magyar című A szépség és a szőr (Fur) vagy a Túl a fenyvesen.

Szerepei száma az IMDb szerint: 120

* * *

Michael Lerner

Michael Lerner az Élet a háború idején című filmben Forrás: Origo

Minden bizonnyal a Coen testvérek Hollywoodi lidércnyomás-ának Jack Lipnick nevű stúdiófejeseként fog bevonulni a filmtörténetbe, ezért Oscar-díjra is jelölték, de emlékezetes volt A postás mindig kétszer csenget-ben is Jessica Lange figurájának Katz nevű ügyvédjeként. Játszott Robert Redford A jelölt-jében és Eddie Murphyvel a Harlemi éjszakák-ban, illetve még egy halom olyan vígjátékban, mint a Csekkben a tenger, a Szegény embert az Amish húzza vagy a Kedvenc Marslakóm. Természetesen tévézik is, legutóbb a Glee-ben bukkant fel mint a Funny Girl-musical szereplőválogatóinak egyike.

Szerepei száma az IMDb szerint: 167

* * *

Michael Ironside

Michael Ironside a Csillagközi invázió-ban Forrás: Origo

Termelékenységben ő az abszolút győztes, pedig fiatalabb cikkünk többi szereplőjénél (64 éves). Megjelenésre a szegény ember Jack Nicholsonjaként írható le, de mivel kevésbé karakteres, szinte bármilyen szerep ráhúzható. Ahonnan a többség valószínűleg be tudja azonosítani, az Az emlékmás, amelyben a Marskolónia vezetőjének, Cohaagennek (akit a korábban már említett Ronny Cox alakított) a szadista embere volt, aki mindenáron ki akarta nyírni Schwarzenegger figuráját. Ő játszotta Jestert a Top Gun-ban, szerepelt a Hegylakó 2-ben, a Csillagközi invázió-ban, újabban pedig a Terminátor – Megváltás-ban. Tévés szerepei nem voltak annyira ikonikusak, de például a Vészhelyzet első évadjában egy ideig játszotta David Morgenstern helyettesét.

Szerepei száma az IMDb szerint: 227

* * *

Tom Noonan

Tom Noonan a Robotzsaru 2-ben Forrás: Origo

Bár igazából kedves arca van, kétméteres magassága elsősorban rosszfiúk eljátszására predesztinálja: Michael Mann Az embervadász-ában ő volt a Fogtündér becenevű sorozatgyilkos, a Robotzsaru 2-ben Caint, a drogdílert, Az utolsó akcióhős-ben pedig a Ripper nevű baltás gyilkost alakította. Mann-nal aztán a Szemtől szemben-ben újra együtt dolgoztak, ott Kelsót, a De Nirónak segítő, tolószékes biztonsági szakértőt játszotta. Tévében a Hell on Wheels című sorozatban és a Damages-ben alakított nagyobb szerepet, utóbbiban Huntley nyomozót formálta meg három évadon keresztül.

Szerepei száma az IMDb szerint: 74