Vágólapra másolva!
Remek programokkal kecsegtet a csütörtökön induló Budapesti Zsidó Filmfesztivál. Robin Williams dühöng egy utolsót, ortodox Rómeó és Júlia-történet jön Kanadából, lefülelnek egy strandpapucsos nácit, meghallgathatjuk Nemes Jeles Lászlót testközelből, levezetésnek pedig körbejárhatjuk a hollywoodi filmek budapesti helyszíneit. Öt ígeretes filmet és két szuper programot ajánlunk a felhozatalból.
Vágólapra másolva!

Dühös búcsú Robin Williamstől - Brooklyn legmérgesebb embere

Egy kisebb baleset után kilencven percre saccolja az orvosa a hátralévő életét a mindig bosszús Henry Altmannak (Robin Williams), aki ennyi idő alatt akarja rendbe rakni az összes emberi kapcsolatát, amit elviselhetetlen természetével elrontott az évek alatt.

Henry bűnbánó orvosát Mila Kunis, testvérét Peter Dinklage, boldogtalan feleségét pedig Melissa Leo alakítja, aki számtalan remek filmben bizonyított már, mi mégis Louie C.K. zseniális sorozatában, a Louie-ban szerettük őt a legjobban. Nem mellesleg, Robin Williams is feltűnik egy másik epizódban saját magát alakítva, hogy a sors kegyetlen iróniáját beigazolva meginvitálja Louie-t a saját jövőbeli temetésére.

Farmert húz az ortodox lány - Félix és Meira

Montreál zsidónegyedében játszódó történetben Meira (Hadas Yaron), a fiatal feleség és anya a véletlen folytán találkozik a környéken lakó, nem zsidó Félix-szel (Martin Dubreuil), ami felforgatja a lány egész addigi életét. A szigorú ortodox szabályrendszerrel szembeszállva elkezdi élvezni a hiten kívüli életet. Félix társaságában zenét hallgat, nadrágot hord, és idővel bele is szeret az apját gyászoló férfiba.

Ez az új közegbe helyett tiltott szerelem történet érzékeny alakításokat ígér, főleg a főszereplő színésznő Hadas Yaron részéről, aki már a 2012-es Töltsd be az űrt című filmjében is egy olyan ortodox lányt játszott, akit családja arra ösztönöz hogy menjen hozzá saját frissen megözvegyült sógorához. Félix és Meira tavaly Torontóban elnyerte a legjobb kanadai filmnek járó díjat, emellett több európai filmfesztiválon is megfordult, a legjelentősebb filmes lapok kritikusai méltatták.

Náciüldözés a nyugágyak között - Mr. Kaplan

A zsidó származású Jacob Kaplan Németországból Uruguayba menekült a második világháború elől, hogy ott tisztes és nyugodt életet építsen ki magának és családjának. 76 éves korára kissé megfáradva sütteti magát egész nap a strandon, amikor egy másik német menekült is megjelenik a közelben. Jacob meg van győződve róla hogy a titokzatos férfi valójában náci.

Álvaro Brechner filmje az utóbbi évek egyik legsikeresebbje volt Dél-Amerikában, a 2015-ös Oscarra is ezt nevezte Uruguay. Az előzetese alapján a Mr. Kaplan vígjátéknak tűnik, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan sikerül a rendezőnek könnyed módon feldolgozni olyan komplikált témákat, mint a náci bűnösök előállítása, a zsidóság bosszúja és a nemzetek és vallások közti ellentétek.

Nem hallgat a rabbira a későn érő harmincas - Bárcsak itt lennék

Zach Braff, a Dokik-ból ismert amerikai színész 2004-ben döntött úgy hogy rendezőként is kipróbálja magát, és saját forgatókönyvéből és főszereplésével elkészítette A régi környék című romantikus dramedyt, ami korrekt első filmként lett elkönyvelve, itt-ott kisebb hangsúlybeli hibákkal, de Natalie Portman bájos jutalomjátékával feljavítva.

A rendező 11 év utáni visszatérése a Bárcsak itt lennék, amiben egy negyven felé közeledő, családos férfi életét hozza válsághelyzetbe. Megkésett coming-of-age sztori egy olyan férfiról, aki kicsit későn kapcsol, de talán még időben össze tudja szedni magát. A régi környék-hez hasonlóan ez is egy kellemes indie komédiának ígérkezik, mindenképp becsülendő hogy a film költségvetésének felét Kickstarteren sikerült összegyűjtenie, ahol az egész gyártási és forgalmazási folyamatról beszámolt a lelkes adományozóknak.

Náci tiszttel haverkodott a nagymamám - A lakás

Arnon Goldfinger rendező elhunyt nagyanyjának a lakását készülné éppen rendbe szedni, amikor több tárgyi bizonyítékot is talál arra, hogy a néni, sőt az egész család közeli barátságban volt egy magasrangú náci tiszttel. A lakás című dokumentumfilmben Goldfinger hosszú éveken át nyomoz saját családjának múltjában, ami az ő addigi értékrendjét is teljesen átformálja.

A fesztivál dokumentumfilmjeihez a Radnóti hétszer című szkeccsfilmből is csatlakozik egy-egy rövidfilm, A lakás kiegészítő kisfilmje például a Nem tudhatom Szirmai Márton rendezésében, amiben itthon maradt és elköltözött magyarok küldenek egysoros üzeneteket Radnóti Miklós e-mail címére.

Beszélgetés Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével

Pénteken este héttől a Művész mozi alagsorában található kávézóban egy asztalhoz ültetik Surányi Vera és Réz András filmesztétát, Heller Ágnes filozófust, a külföldön is óriási sikereket elérő Saul fia rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval.

Nemes Jeles László egy korábbi beszélgetésen Forrás: AFP

A Zsidó sorsok filmen címen meghirdetett beszélgetésben a zsidóság második világháború utáni filmes ábrázolását vitatják meg a jelenlévő esztéták és az Oscar-jelöléshez egyre közelebb kerülő filmrendező. Felteszik azt a kényes kérdést is, hogy szabad-e, és egyáltalán lehetséges-e a zsidóságot nem a szokásos megjelenítésben, vagyis az áldozat szerepében bemutatni. A beszélgetést Rangos Katalin moderálja, további részleteket az esemény Facebook-oldalán találhat.

Séta a bulinegyed gyökeréig

A Hosszúlépés alternatív városi sétáin a belvárosi zsidóságnak a 6-7.kerület bulinegyedébe beleágyazott, kevésbé forgalmas imaházait és magánzsinagógáit lehet meglátogatni, és külön turnusban járnak utána egy-egy Budapesten forgatott hollywoodi produkció és legendás magyar film helyszíni történeteinek is, sok itt forgató sztár anekdotájával és a filmekből vett jelenetek levetítésével. A programról részletesebb itt írtunk.

A Budapesti Zsidó Filmfesztiválról mindent megtudhat ezen a honlapon.