DiCaprio is büszkén mutogatná ezt a magyar plakátot

Szürke senkik
Vágólapra másolva!
Ősszel láthatjuk majd a tévében a Félvilág, A berni követ és A vizsga forgatókönyvírójának legújabb történelmi témájú filmjét. Az első világháború alatt játszódó Szürke senkik egy felderítőcsoport öngyilkos küldetéséről szól, és nem lesz egy könnyű darab. Elgyötört, kemény férfiak vacognak a zord tájban, mintha csak A visszatérő magyar változatát látnánk. Az Origo Filmklubon nézheti meg először a film plakátját, ami olyan impozáns, hogy egy hollywoodi produkció is simán bevállalná. 
Vágólapra másolva!

Frank Rizzo ismét megcsinálta. Ő készítette a Félvilág gyönyörű moziplakátját, amelyen Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kovács Patrícia közt szikrázik a levegő, most pedig a Szürke senkik című első világháborús filmhez tervezett posztert, amiről újból csak nagy elragadtatással tudunk nyilatkozni. A plakát közepén az egyik főszereplő, a Kaposvári Egyetemen színészetet tanuló Kovács S. József áll nekünk háttal, korabeli katonaruhában, és az ég súlya nehezedik rá.

A Szürke senkik című film plakátja Forrás: Film Positive Kft.

A Félvilág-hoz hasonlóan a Szürke senkik is Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, és egy öngyilkos küldetés történetét meséli el: osztrák, magyar és román tagokból álló felderítőcsoport hatol az ellenséges vonalak mögé, és próbál megsemmisíteni egy olasz kommunikációs központot. Budapest melletti erdőkben, valamint Rudabánya környékén forgatták a filmet, szinte végig külső helyszíneken, a hideg időjárással dacolva. Ebből fakad majd a film szokatlanul erős atmoszférája, amit már Rizzo plakátjából is magunkba tudunk szippantani.

A természet csapdájába esett embert ábrázoló, borongós, téli színekkel megfestett képre nézve nekem rögtön A visszatérő jutott az eszembe. Kiderült, hogy a hangulati egyezés nem véletlen, Kovács István rendező (Betonzaj) tényleg arra biztatta Rizzót, hogy DiCaprio túlélőfilmjéből inspirálódjon. „A film egyik jelenetéből kivettem ezt a háttal álló katonát, és köré építettem egy nyomasztó tájat hegyekkel, tóval, készülődő viharral” – mesélte a grafikus az Origónak.

A férfit körülvevő környezet hasonló lesz a Szürke senkik-ben is, ugyanúgy egy tó partján, hegyek ölelésében fog állni, de Rizzo ennél még súlyosabbat akart, hogy azt érezhessük, ezt a fickót „össze akarja nyomni a táj”.

Egy kocka a Szürke senkik című filmből Forrás: Film Positive Kft.

„Kis ember áll a nyugtalanító tájban, bokáig merülve a sárban. Nagy utat tett meg, de még nagyobb van előtte, miközben baljós felhők gyülekeznek. De az is lehet, hogy most a legszabadabb, erre utalnak a galambok, amelyek amúgy is fontos elemei a filmnek” – elemezte a saját poszterét Rizzo. „Visszafogott, mégis lüktető plakátot szerettünk volna, amiben van némi titok is” – tette még hozzá a grafikus, és véleményünk szerint ezek a célok mind teljesültek.

A Szürke senkik további főbb szerepeiben Trill Zsolt (Kaméleon), a Saul fiá-ban is játszó Molnár Levente, a színházi rendezőként ismert Keszég László, a német Björn Freiberg és az Átok című tévésorozatból ismerős Vilmányi Benett tűnik majd fel. Női szereplő viszont egyetlenegy sem lesz benne.

Trill Zsolt (jobb szélen) a Szürke senkik című filmben Forrás: Film Positive Kft.

A 120 millió forintos állami támogatással készült filmet ősszel fogja levetíteni a Duna TV, de míg Félvilág a tévés premier után a mozikban is futott egy kört, a Szürke senkik esetében a rövid, 65 perces játékidő miatt nem terveznek ilyet.