Ezt a törpét mindenki szereti

Vágólapra másolva!
Peter Dinklage a Trónok harca Tyrion Lannistereként lett világhíres, most pedig az új X-Men főgonoszát alakítja. A 135 centis színész egyszer leüvöltötte Steve Buscemi fejét, és játszott a térden csúszó Gary Oldman mellett is.
Vágólapra másolva!

Peter Dinklage színészetet tanult a Bennington egyetemen, melynek elvégzése után egy jó barátjával együtt arról álmodoztak, hogy saját színitársulatot alapítanak New Yorkban, de ez nem jött össze. Filmes karrierje is csak lassan indult be amiatt, hogy kezdettől tartotta magát ahhoz az alapelvhez, hogy akármilyen jól fizessen is, nem vállal el semmilyen sztereotipikus manó- vagy koboldszerepet sem filmben, sem reklámban. Végül Tom DiCillo '95-ös független filmjében, a Csapnivaló-ban debütált a vásznon a saját fenntartásaira is nagyon viccesen reflektáló szerepben: egy törpe színészt játszott, aki a Steve Buscemi által megformált rendező filmjének álomjelenetében szerepelne, de dührohamot kap a forgatáson, mondván, hogy micsoda klisé törpét tenni egy álomjelenetbe, és hogy még ő maga sem álmodott soha törpékkel.

Peter Dinklage, Catherine Keener és Steve Buscemi a Csapnivaló című filmben Forrás: Odeon

Az állomásfőnök rendezője, Thomas McCarthy először egy színdarabban rendezte Dinklage-et, később véletlenül összefutottak Manhattanben. Akkoriban egyikük karrierje sem alakult épp fényesen, de McCarthy már dolgozott első filmje forgatókönyvén, és a találkozás nyomán ráeszmélt, hogy Dinklage tökéletes lenne a főszerepre, és átírta a sztorit Dinklage-re szabva a figurát. A 2003-as Sundance közönségdíját elvivő, kedves filmben egy Fin nevű fickót alakít, aki el akar vonulni a világtól, ezért leköltözik New Jersey-be egy használaton kívüli vasútállomásra, de választott magányát megzavarja egy túlságosan is kommunikatív kubai-amerikai büfés (Bobby Cannavale) és egy gyerekét gyászoló, egyedülálló anya (Patricia Clarkson), akiket aztán persze megkedvel.

Peter Dinklage és Bobby Cannavale Forrás: Mokép

2003-ban két másik, meglehetősen kattant filmben is játszott: Jon Favreau Mi a manó-jában egy menő üzletember volt, aki alaposan ellátja Will Ferrell baját, amikor a Mikulás manói közt felnevelkedett figura őt is manónak nézi (lásd a lenti videót), de ez még semmi a Kisördögök-höz (Tiptoes) képest. Utóbbi egy kevesek által látott romantikus komédia Kate Beckinsale-lel és Matthew McConaughey-vel, akiknek a kapcsolata válságba kerül, amikor a lány megtudja, hogy kedvese családjában mindenki törpe, így közös gyerekük is törpe lehet. Dinklage a család egyik barátját alakítja, McConaughey törpe bátyját ellenben nehezen megmagyarázható módon a filmben végig térden közlekedő Gary Oldman játssza. Dinklage szerint a film két és félórás, első változata még csodálatos volt, de aztán elvették a rendezőtől, és vágtak belőle egy szokványos, csak éppen törpéket is felvonultató cuki romkomot sajnos.

Számos kisebb szerepe közül emlékezetes volt a menő ügyvéd, akit Sidney Lumet 2006-os, Vin Diesel főszereplésével készült Védd magad! című gengszterdrámájában alakított: figurája felajánlja a bíróság elé állított maffiózónak (Diesel), hogy az ügyvédje lesz a tárgyaláson, de a gengszter nem él a lehetőséggel, mert saját magát akarja képviselni. 2008-ban belekóstolt egy nagy fantasy-franchise-ba is: a Caspian herceg alcímű, második Narnia krónikái-filmben Trumpkint, a vörös szakállú törpét alakította, akinek a szerepét Andrew Adamson rendező kezdettől neki szánta, ám az élmény nem volt annyira csodás Dinklage számára. Szakálla felragasztása minden nap három órába telt, és utólag úgy nyilatkozott, hogy a héthónapos forgatás "elég kényelmetlen" volt.

Peter Dinklage a Narnia krónikái - Caspian herceg című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Narnia miatt kissé bizalmatlanul ült be az első találkozóra a Trónok harca alkotóival, és rögtön azzal kezdte, hogy műszakállról és hegyes orrú cipőről szó sem lehet. Aztán elmagyarázták neki, hogy Tyrion Lannister nem egy sztereotipikus törpe, hanem a sorozat egyik legműveltebb, legfurfangosabb figurája, akinek nem egyszerű a sorsa, mert saját családjában is kitaszítottként kell élnie; és persze Dinklage lecsapott a lehetőségre. A népszerű sorozat már a negyedik évadnál tart, Dinklage 2011-ben Emmyt, 2012-ben Golden Globe-ot nyert Tyrion megformálásáért. De a siker nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is beugorjon haverjai független filmjeibe, ha hívják, tavaly például A te eseted (A Case of You) című romantikus vígjátékban egy baristát játszott a film főszereplője és társírója, Justin Long kedvéért, aki régi barátja.

Peter Dinklage a Trónok harca című sorozatban Forrás: HBO

Ha kell, producerként is beszáll egy-egy indie projektbe, például a saját főszereplésével készült 2010-es Pete Smalls Is Dead-be, amelyet Alexandre Rockwell csinált, aki már a 2002-es 13 Moons-ban is rendezte őt. A Pete Smalls nem futott be nagy pályát, de talán Lawrence Sher operatőr jövőre mozikba kerülő, O' Lucky Day című rendezői debütálása sikeresebb lesz. A vígjátékban Dinklage egy olyan fickót alakít, aki megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy koboldnak született. Addig is sütkérezhet az X-Men-franchise fényében: mutánsok ide vagy oda, Az eljövendő múlt napjai-ban az ő szuperképességekkel nem rendelkező figurája, Bolivar Trask az egyik legfontosabb szereplő, aki megalkotja a mutánsok ellen bevethető robotokat. Ő maga viszont a filmbeli frizuráját tartja a legmenőbb dolognak a szereppel kapcsolatban.

Peter Dinklage az X-Men - Az eljövendő múlt napjai című filmben Forrás: InterCom

* * *

Még három törpe, akit mindenki szeret:

Warwick Davis - Talán ő a legsikeresebb törpe színész. Filmes karrierje a Jedi visszatér-rel indult, amelyben az egyik ewokot alakította, szerepelt a Fantasztikus labirintus-ban, ő játszotta a címszerepet Ron Howard Willow-jában, valamint a Gyilkos kobold című horrorkomédiában és folytatásaiban. Ő is felbukkant a Caspian herceg-ben, és a Halál ereklyéi első részét leszámítva mindegyik Harry Potter-filmben mint Filius Flitwick.

Jordan Prentice az Erőszakik című filmben Forrás: Fórum Hungary

Jordan Prentice - Az első Harold & Kumar-filmben azt a kissé megalázó feladatot kapta, hogy egy óriási zacskó füvet kellett eljátszania, az Erőszakik-ból viszont biztosan mindenki emlékszik rá: ő volt az a színész, aki bekokózva arról magyarázott Colin Farrelléknek, hogy háború fog kitörni a feketék és a fehérek közt.

Kenny Baker - Az 1934-es születésű brit színész mindössze 112 cm magas, ami ideálissá tette arra, hogy a robotjelmezbe bújva eljátssza R2D2-t a Star Wars-filmekben. Mind a hat eddig elkészült epizódban ő alakította R2-t, és a most forgó hetedik részben is visszatér.