Stallone robbantgat, Julia Roberts világgá megy

Vágólapra másolva!
Julia Roberts útnak ered, Nagy Zsoltot börtönbe zárják, Stallonéék robbantgatnak, a csecsemők pedig nyugodtan élik a babák gondtalan életét a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Kolorádó Kid - 2010

Miről szól? Kreuzer Béla szereti a bulit, és számára az '56-os forradalom is valami ilyesminek néz ki, úgyhogy kiveszi a részét az eseményekből. Néhány évvel később letartóztatják.

Ki a rendező? Az elsősorban újságíróként, íróként (Tokyo Underground, Tarantino mozija) ismert Vágvölgyi B. András első nagyjátékfilmje.

Kik a szereplők? A főhőst Nagy Zsolt (Szezon, Zuhanórepülés) alakítja, szeretője a Krétakörből ismert Sárosdi Lilla. Kreuzer cellatársát Gáspár Tibor (Másnap) játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnének végre egy olyan '56-os filmet látni, ami nem béna történelmi tablót fest, hanem egy érdekes személyes történeten keresztül ragadja meg a korszakot.

Mit mondunk még a filmről? Amióta lehet róla beszélni, valamiért nem megy. Az elmúlt évek '56-os filmjei annyira nyomasztók, hogy rossz őket nézni, kellett már egy olyan is, ami értelmesen, mélyrehatóan, de nem kardjába dőlve meséli el a történetet. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid-je az elmúlt évtized legjobb filmje ebben a témában. Olvasd el kritikánkat a filmről!

Mit mond a rendező a filmről? Vágvölgyi B. Andrással első nagyjátékfilmje, a rég várt Kolorádó Kid apropóján a Filmszemlén beszélgettünk. Jampi szlengről, félvilági tökös gyerekekről, verbális terrorról, a 80-as évek undergroundjáról és az önkifejezés démonáról. Meg arról, hogy mitől lesz érvényes egy ötvenhatos film. Vagy inkább Kádár noir? Olvasd el interjúnkat a rendezővel!

* * *

The Expendables - A feláldozhatók / The Expendables - 2010

Miről szól? Barney és keményfiúkból álló csapata bármilyen rizikós megbízást elvállal. Ezúttal egy dél-amerikai diktátort kell likvidálniuk.

Ki a rendező? Sylvester Stallone maga rendezte a filmet a Dave Callahammel közösen írt forgatókönyvéből.

Kik a szereplők? Barney-t Stallone játssza, csapatának tagjai: Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture és Terry Crews. A diktátort a leginkább Dexter kollégájának, Angel Batistának a szerepéből ismert David Zayas játssza, jobbkeze Eric Roberts. Giselle Itié ellensúlyozza kissé a tesztoszteron töménységét.

Kinek ajánljuk? Főleg azoknak, akikből nosztalgikus érzéseket vált ki a 80-as évek akciósztárjainak viszontlátása.

Mit mondunk még a filmről? Sylvester Stallone The Expendables című filmje pontosan annyit szállít, amennyit ígér: a közönségre kacsingató, saját magukat alakító akciósztárokat és némi brutális zúzást minden értelem és logika nélkül. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Ízek, imák, szerelmek / Eat Pray Love - 2010

Miről szól? A férjével New Yorkban élő Liz Gilbert először rájön, hogy nem érzi jól magát a házasságában, aztán arra, hogy az életében sem. Elindul hát egy egyéves útra Olaszországba, Indiába és Indonéziába, újra felfedezni saját magát.

Ki a rendező? Elizabeth Gilbert önéletrajzi regényét a Kés/Alatt és a Glee egyik alkotója, Ryan Murphy adaptálta, aki korábban egy nagyjátékfilmet rendezett, a Kés, villa, olló-t.

Kik a szereplők? Gilbertet Julia Roberts formálja meg, férjét Billy Crudup (Majdnem híres) játssza, fiatal szeretőjét James Franco (Pókember) alakítja. Viola Davis (Kétely) a legjobb barátnő, Richard Jenkins (A látogató) a szellemi vezető, Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) pedig az új szerelem lehetőségét villantja fel.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnek mozizás közben szép tájakban és guszta ételekben gyönyörködni, esetleg épp egy radikális újrakezdéshez gyűjtenek erőt.

* * *

Babák - Az első év / Bébé(s) - 2010

Miről szól? A dokumentumfilm a világ négy különböző pontján - Namíbiában, Mongóliában, San Franciscóban és Tokióban - született négy kisbaba első életévét mutatja be.

Ki a rendező? Thomas Balmes, aki a Nokiáról szóló Kímélő üzemmód című dokumentumfilmet is csinálta.

Kik a szereplők? A négy baba: Bayar, Hattie, Mari és Ponijao.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek még nem volt testközeli élménye kisbabával.