Velence: Mindjárt kiugrok a bőrömből

Vágólapra másolva!
A filmklub velencei tudósítója kifejezetten a Wes Anderson-rajongóknak kedveskedik cikkével, amelyben nem lő le semmilyen poént, csak azt erősíti meg, amit eddig csupán reméltünk: a The Darjeeling Limited legalább annyira szeretnivaló, mint a rendező korábbi munkái.
Vágólapra másolva!

Ütött-kopott taxi cikázik egy indiai város utcáin, a sofőr nyomja a gázt rendesen, a hátsó ülésen Bill Murray csúszkál jobbra balra. Lefékeznek a vonatállomás előtt, Murray sietősen kiugrik a kocsiból és bőröndökkel a kezében rohanni kezd. A peronon vagyunk, a vonat már indul kifele az állomásról, a kamera oldalról veszi a loholó férfit. Ekkor hirtelen megjelenik Adrien Brody szintén bőröndökkel a kezében, egy darabig Murray mellet fut, de hamar leelőzi a másikat, a kép belassul, beindulnak a This Time Tomorrow csodálatos kezdőakkordjai, továbbra is lassított felvételen Brody felhajigálja a csomagjait a vonat hátulján lévő kis kilépőre és felkapaszkodik a szerelvényre, Bill Murray ott marad a peronon, fujtatva szitkozódik (neki kábé ennyi az összes szerepe a filmben), a kamera rásvenkel a vonat hátuljára függesztett táblára: The Darjeeling Limited. Na, így kell elkezdeni egy filmet, emberek!

Az új Wes Anderson-film a The Darjeeling Limited egy végtelenül elragadó alkotás, olyan fantasztikus örömérzetet adott a megtekintése, hogy szívem szerint nem kritikát írnék róla, inkább csak ujjongva ugrándozni lenne kedvem, cigánykerekezni egy mezőn, esetleg felszaladni egy füves dombra és lebukfencezni onnan, mint aki megkergült. Régi teóriám, hogy mivel Anderson alapvetően ugyanazt a filmet készíti el újra és újra, ezért mindenkinek az a kedvenc Wes Anderson-filmje, amelyiket először volt szerencséje látni. Nekem ez Az okostojás, amit számtalanszor megnéztem már és betéve tudom minden mondatát, de azt hiszem, megdőlt a teóriám, és ki kell jelentenem, vagyis inkább kacagva üvöltenem, hogy a The Darjeeling Limited a rendező eddigi legjobb filmje, és a legbájosabb boldogságcsomag, amit idén moziban kaptam.

Forrás: [origo]
Adrien Brody, Jason Schwartzman és Owen Wilson a The Darjeeling Limited-ben

Elmesélhetném a történetet, méltathatnám az alakításokat, elemezgethetném a visszatérő motívumokat, felidézhetnék egy-két emlékezetes pillanatot, de nem fogom ezt tenni, mert aki látta az Édes vízi élet-et, a Tenenbaum-ot, vagy Az okostojás-t, már úgyis alig várja a betevő Andersonját, és úgyis csak utálna érte, ha lelőnék belőle bármilyen poént. A többiek meg nyilván súlyos gondokkal vannak elfoglalva és ezért maradtak eddig távol korunk legeredetibb rendezőjének műveitől. A hazai forgalmazó 2008. februárjára ígéri a filmet a magyar mozikba, de nyugtalanító kismadarak meg azt csiripelik, hogy otthon csak DVD-n fog kijönni a The Darjeeling Limited. Ha ez a katasztrófa bekövetkezne, minden jóérzésű embernek kötelessége azonnal a fejébe csapni a kis piros Zissou-sapkáját és élő láncként körbefogni az InterCom épületét, követelve a mozibemutatót, ugyanis ha van film, amit muszáj először a szélesvásznon megtekinteni, akkor az a The Darjeeling Limited.

Forrás: [origo]
Jelenet a The Darjeeling Limited-ből

Akartam írni az új Woody Allen-filmről is, de érzem, hogy erre már nem lesz időm, viszont hallottam, hogy mindenütt rendesen lehúzták, így a következőket szeretném csak mindenképpen tisztázni: ne hallgassatok a fanyalgókra, a Cassandra's Dream legalább olyan jó, mint a Match Point, vicces és izgalmas, tele remek figurákkal, aki ennél többet vár 2007-ben egy új Woody Allen-filmtől, az magára vessen.

Forrás: [origo]
Colin Farrell és Ewan McGregor a Cassandra's Dream című filmből

Ezeket a filmeket láttam tegnap és ma:The Nines (igaz ezen bealudtam), Departure, Dog Altogether, Wazki, Türelem, Coffee and Allah, Sta ja znam

Hírességek, akikhez 5 méternél közelebb kerültem tegnap és ma: Ewan McGregor, Woody Allen, Wes Anderson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Julian Schnabel

Hírességek, akik kezet fogtak velem: Adrien Brody, Jason Schwartzman

Fotóblog: Ide töltöm fel a velencei filmfesztiválon készült életlen, színhibás és rosszul komponált fotóimat.

Mi történik éppen Velencében, amikor ezt írom: Johnny Depp most ment fel a Sala Grande színpadára és a maga visszafogott, szerény kisfiús stílusában méltatja barátját, Tim Burtont, aki életműdíjat vesz át éppen.

Varga Ferenc
Velence, Olaszország

Update: Varga Feri közben beült a fesztivál meglepetésfilmjének vetítésére és sms-ben üzeni, hogy Johnny To Mad Detective című filmjét adják. (Bujdosó Bori)