Casillas világcsúcsot döntött, Torres és Xavi Eb-rekorder lett

Vágólapra másolva!
A 2008-as Európa-bajnokság óta verhetetlen spanyol válogatott több rekordot is megdöntött azzal, hogy Olaszországot 4-0-ra legyőzte a kijevi döntőben.
Vágólapra másolva!

A spanyolok sikerükkel utolérték az örökranglistán első Németországot (korábban Nyugat-Németország), amely háromszor nyert Európa-bajnokságot.

Korábban egyetlen Eb- vagy vb-döntőben sem volt négygólos különbség a finálé csapatai között. 1958-ban a brazilok több gólt szereztek, de a svédek elleni meccs vége 5-2 lett.

Fernando Torres lett az Eb-történelem első játékosa, aki két döntőben is gólt szerzett. A Chelsea csatára ráadásul a döntőben csereként beállva adott egy gólpasszt is klubtársának, Juan Matának, és éppen ennek köszönheti gólkirályi címét. Mario Gomez is 3/1-es gól/gólpassz mutatóval fejezte be a tornát, de a német csatár 282, a spanyol viszont csak 190 percet játszott - az UEFA szabályai szerint pedig holtverseny esetén a gólpasszok után a kevesebb játékidő dönt.

A spanyol kapus, Iker Casillas századik meccsét nyerte a válogatottban, ehhez 137 találkozón kellett pályára lépnie. Ez világrekord, csakúgy mint a 79 gól nélküli válogatott mérkőzése. Casillas 2006 óta nem kapott gólt az Eb-k és vb-k egyenes kieséses szakaszában, ez tíz meccset és 990 percet jelent.

A spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque a második edző, aki Eb-n és vb-n is sikerre vezette csapatát. Korábban ez a bravúr Helmut Schönnek sikerült, aki 1972-ben nyert Eb-t, négy évre rá pedig vb-t a német együttessel.

A spanyolok az utolsó 62 meccsüket megnyerték, amelyen vezetést szereztek. Utoljára 2006 szeptemberében az északíreknek sikerült fordítaniuk, és végül 3-2-re nyerniük.

Xavi az első játékos, aki két különböző Eb-döntőben adott gólpasszt. Mindkétszer, az idén és 2008-ban is Torres kapta a labdát.