Gera a 2. legjobb a posztján az egész Eb-mezőnyben

EURO-2016 - Magyarország-Izland 1-1
EURO-2016 - Magyarország-Izland 1-1
Vágólapra másolva!
Helyenként kimondottan jól állnak a magyar játékosok a csoportmérkőzések első két köre után a Whoscored.com posztonkénti Eb-ranglistáin. Gera a dobogón, Szalai az első tízben, de ha nem csak a posztokat nézzük, akkor is találunk remek egyéni teljesítményeket a magyar csapatból. 
Vágólapra másolva!

Gera Zoltán a második helyen áll a védekező középpályások között a Whoscored.com Európa-bajnoki ranglistáján.

Csak a német válogatott motorja, Toni Kroos előzi meg,

mögötte pedig a horvát Luka Modric és a francia Blaise Matuidi áll. Meg 26 másik játékos, a belga Axel Witseltől az osztrák David Alabán át a német Sami Khediráig.

A 30 játékosból csak a 37 éves Gera és Kroos teljesítményének osztályzata van 8-as fölött. 9 és 10 közötti érték számít kiválónak, 8 és 9 közötti nagyon jónak - a statisztika szerint az osztályzatoknak mindössze 0,7, illetve 5,2 százaléka esik ebbe a két tartományba, vagyis Gera nagyon szűk elitben van ezzel a teljesítménnyel.

Hogyan mér a Whoscored?

A Whoscored osztályozási rendszere mögött az Origo statisztikai alkalmazása által is használt Opta-adatokból építkező algoritmus van. Minden meccsen több mint 200-féle statisztikai esemény befolyásolja a játékosok osztályzatát, aszerint súlyozva, hogy a megmozdulásaik mennyire befolyásolták a meccs kimenetelét. Az értékeléseket klubok és sportfogadó oldalak is használják.

Ugyancsak a legjobbak között van az osztrákok elleni meccsen a magyar válogatott első gólját szerző Szalai Ádám:

a 40 befejező csatár mezőnyében a 6. helyen áll.

Gareth Bale, Alvaro Morata, az izlandi Kolbeinn Sigthórsson, Mario Mandzukic és Romelo Lukaku van Szalai előtt, mögötte viszont olyanok, mint Olivier Giroud, Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Mario Götze és maga Zlatan Ibrahimovic. Priskin Tamást viszont a 40. helyre rangsorolják.

Gera Zoltán és Szalai Ádám a legszűkebb elitben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A többi poszton nem állunk ennyire jól, de szégyenkezni nem kell. A védőknél Kádár Tamás a 31., Fiola Attila a 35., Guzmics Richárd az 53. a 107 játékos mezőnyében (a német Shkodran Mustafi az első).

Az univerzális középpályások között Nagy Ádám a 11., Dzsudzsák Balázs a 12.,

nem sokkal lemaradva az élen álló Andrés Iniestától. Németh Krisztián a 23., Kleinheisler László a 24. ugyanebben a 63 fős társaságban.

Dzsudzsák a támadó középpályásoknál is szerepel, mégpedig a 16. helyen, Stieber Zoltán a 45. az 57-ből. A sort a franciák kétgólos csillaga, Dimitri Payet vezeti, a nyomában Marek Hamsíkkal és Bale-lel. A kapusoknál Király Gábor - feltehetően az izlandiak elleni, az eredményt befolyásoló hibája miatt - csak a 19., vezet az osztrák Robert Almer.

Hagyjuk a posztokat, íme, az egyéni statisztikák

Az összes játékost magába foglaló egyéni statisztikákban, illetve azok játékszituációkra történő bontásában sincs okuk szégyenkezni a magyar játékosoknak. A Whoscored adatai alapján a mezőny 26. legjobb játékosa Gera Zoltán 7,55-ös pontszámmal, az első százba befér még Kádár Tamás (77.), Dzsudzsák Balázs (85.), Fiola Attila (87.) és Nagy Ádám (99.) is.

Gera Zoltán David Alabával harcol a labdáért Fotó: Polyák Attila - Origo

Gera Zoltánnál csak Aaron Ramsey szerel többször (5,5) meccsenként

az egész mezőnyben, a Fradi középpályásával holtversenyben hárman állnak meccsenként átlagosan 5 szereléssel. Van egy - szintén megosztott - első helyünk is a mezőnyben: Kleinheisler Lászlót rúgják fel a legtöbbször az ellenfelek: meccsenként 3,5-szer szabálytalankodnak a Werder Bremen középpályásával szemben.

Kleinheisler egy negatív statisztikában is az első tíz közé került: meccsenként 3-szor választják el a labdától szabályosan, de ha ezt az előző statisztikával összevetjük, máris az jön ki, hogy többször nem sikerül szabályosan szerelni, mint ahányszor elválasztják a labdától.

Többen is az első tíz között

A statisztikák alapján még két játékosunk szerepel az első tízben egy-egy kategóriában. Juhász Rolandnak ehhez egy meccs is elég volt, és bár az sem volt mindegy, hogy milyen volt a játék képe azon a bizonyos meccsen, a Videoton védőjének nincs miért szégyenkeznie: 80 passzával pont a 10. a mezőnyben - bár a többieknél ez két meccsből számolt átlag.

Bőven van minek örülni az Eb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Dzsudzsák Balázs is az első tízben van, méghozzá a meccsenkénti beadások kategóriájában. Ez már csak azért is nagy szó, mert a magyar csapatkapitány csak bő fél órát játszott az Eb-n a bal oldalon, jobbról pedig nem a beadás a legfontosabb feladata. Így is két olasszal holtversenyben a 8. helyen áll két centerezéssel.

Lássuk a csapatstatisztikákat

A csapatok rangsorában a magyar válogatott a 10. helyen áll, a 6,81-es csapatpontszám kimondottan jónak számít. A védekezést tekintve

a 9. legtöbb szerelést mutatjuk be, megelőző szerelések tekintetében a 12. helyen állunk,

viszont a nagy védekezésben rengeteget szabálytalankodunk: meccsenkénti 15,5 szabálytalanságunkkal a harmadik helyen állunk a szégyentáblán.

Kintről lövünk, sokat faultolunk, alig vagyunk lesen Fotó: Polyák Attila - Origo

Kapura lövésekben a 13. helyre elég a tizenegy próbálkozásunk, viszont remekül célzunk: meccsenkénti 5,5 kaput eltaláló lövésünknél csak hárman (a németek, a portugálok és a svájciak) tudnak többet felmutatni. A harmadik legtöbbször próbálkozunk a 16-oson kívülről, és jól állunk cselezésben is: meccsenként kilencszer próbálkozunk sikerrel, ezzel az egész mezőnyben a 6. helyen állunk.

Fontos lehet - bár valószínűleg nem lesz az -, hogy a sportszerűségi lista közepén helyezkedünk el négy sárga lappal. Bosszantó, hogy Kleinheisler például beszédért kapta a lapját, még bosszantóbb, hogy Kádár meg a nagy semmire,

de nem ezek voltak az orosz bíró legnagyobb hibái.

Előfordulhat, hogy teljes holtverseny esetén a fair play listán elfoglalt helyezés számít, de nem esélyes, hogy mi ilyen helyzetbe kerülünk.