Vikinggének és elfek segítik az izlandi válogatottat

izlandi szurkoló, foci, foci-Eb
NICE, FRANCE - JUNE 27: A fan enjoys the atmosphere prior to the UEFA Euro 2016 Round of 16 football match between Iceland and England at Stade de Nice in Nice, France on June 27, 2016. Evren Atalay / Anadolu Agency EVREN ATALAY / ANADOLU AGENCY
Vágólapra másolva!
Négy mérkőzés után is veretlen, és már a legjobb nyolc között jár az izlandi labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését szolgáltatva kiverte Angliát a nyolcaddöntőben. A Neue Zürcher Zeitung négy egykori klasszist kérdezett arról, mi a csapat titka. Kiderült, semmi különös, csupán megtérült a sportágba fektetett pénz, jobb edzőképzéssel jobb labdarúgókat sikerült kinevelni, és a svéd edző, Lars Lagerbäck fegyelmet tanított. De hogy jönnek ide a vikingek és a titokzatos törpék, az elfek?
Vágólapra másolva!

„Ritkán látni olyan csapatszellemet, mint nálunk. A sikerünkben nincsen titok, és meglepetés. A fiúk sportosak, mentálisan iszonyú erősek, nagy akaratúak és a pozitív gondolkodásúak. A csapat agresszív, és olyan jól szervezett, hogy nehéz megtörni. Látta egy óra elteltével az angolok arcát? Csak a stressz és a szorongás volt látható rajtuk. Ez a siker nem egyszeri csoda, van jövőnk. A játékosaink többsége Skandináviában és Hollandiában játszik, egyre jobb az infrastruktúra” – idézte a Neue Zürcher Zeitung Arnór Gudjohnsent, az egyik leghíresebb, 73-szoros válogatott izlandi játékost, akinek fia, a korábbi Barcelona- és Chelsea-sztár Eidur most is tagja a válogatottnak.

Nyolc éve nem volt ilyen eufória

A jelenleg villanyszerelőként dolgozó korábbi 46-szoros válogatott izlandi csatár, Sigurdur Grétarsson szerint a titok egyszerű: „Hűvösek és közönyösek vagyunk, kiválóan védekezünk, és minden mérkőzésen szerzünk legalább egy gólt. A középső védők és a védekező középpályások a kulcsemberek. Korábban mindenki futott, mint az őrült, ez volt a mentalitásunk. De Lars Lagerbäcknek hála mostanra mindenki tudja, mi a dolga.”

Angliát 2-1-re verte Izland Forrás: AFP/Paul Ellis

Szerinte Izland éghajlati adottságai nem kedveznek a futballnak, de egy kis pluszmunkával minden leküzdhető.

„Kis ország vagyunk nem a legideálisabb éghajlattal. Nekünk sok mindent másképp kell csinálnunk, mint a többi országnak. De képesek vagyunk az extra erőfeszítésre, szeretünk sokat és keményen dolgozni. Ezt szimbolizálja a mostani Eb-teljesítményünk is. A futball az elmúlt években egyre fontosabb szerepet kapott, hét végén az emberek a kocsmában ülnek, és a Premier League mérkőzéseit nézik. Most pedig konkrétan azt a válogatottat vertük ki, akiknek a játékosait hétről hétre csodáljuk. Erre a varázslatos nyárra még sokáig emlékezni fogunk,

Megtérült a 15 éves befektetés

A 80-szoros válogatott védő, Gudni Bergsson 1988-94 között a Tottenhamben, 1995 és 2003 között a Boltonban futballozott, jelenleg ügyvédként dolgozik.

"Mintegy tizenöt évvel kezdtünk el többet invesztálni a futballba. Ennek eredményként mára sok fedett csarnokunk és műfüves pályánk lett, így egész évben lehet futballozni. Az edzőképzés feljavulásával jobb labdarúgókat tudunk kinevelni, a jelenlegi generáció nagyon erős, 70-80 profi játékosunk van már. Ehhez jött Lars Lagerbäck, aki megtanította a csapatot a szervezettségre és a fegyelemre. És lám, csodálatosan összeállt minden. Nagyon fontos volt, hogy az Eb-selejtezőkön legyőztük a hollandokat, mert ezzel elhittük, hogy nagy dolgokra is képesek vagyunk.”

Lars Lagerbäck, a nagy tanító Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dan Mullan

Elmondta, hogy Izlandon nagyon szeretik a sportot, de kézilabdában könnyebb sikert elérni. Viszont most Franciaországban akár olyan bravúr is összejöhet, mint 1992-ben a dánoknak, vagy 2004-ben a görögöknek.

„Ha elemezni szeretném az Eb-t, azt mondanám,

A mostani sikerre nem egyszer kicsúszott bravúrként kell tekinteni, sokkal inkább mérföldkőként. Fiatal a csapatunk, sokat tanulunk, és még be kell érnünk. Élvezni szeretnénk ezeket a szép nyári napokat, mert hamarosan itt a tél” – tette hozzá.

Nemcsak a német utánpótlás érett be

Eyjólfur Sverrisson egykoron a Besiktasban, a Stuttgartban és a Herthában futballozott, jelenleg az izlandi U21-es válogatott edzője.

„A jelenlegi csapatból nagyon sok játékos ott volt a 2011-es dániai U21-es Európa-bajnokságon, amelynek selejtezőjében, Reykjavíkban 4-1-re vertük a németeket. Abból a német együttesből néhányan világbajnokok voltak két éve, szóval éreztük, hogy nekünk is eljön még az esélyünk. A mostani Európa-bajnokság bebizonyította, hogy érdemes volt annyi erőfeszítést tennünk. A játékosaink jól ismerik egymást, barátok, szinte klubcsapatként dolgoznak együtt. Mindenki ismeri a másik erősségét és gyengeségét, a feladataik világosan meghatározottak. Izland az Eb azon kevés válogatottjainak egyike, amely képes is gazdálkodni az erényeivel: jól védekezünk és kiválóan kontrázunk. A legtöbb Eb-résztvevőnél nem látok hasonló, a játékosok egyéni képességeire épülő koncepciót” – mondta.

Szerinte az angolok alábecsülték őket, és ezt sikerült tökéletesen kihasználni. „Rettentő boldog voltam, amikor megláttam az angolok felállását. Annyi támadó játékost tettek a kezdőcsapatba, hogy tudtam, hogy lesz elég hely az ellentámadásokra.”

Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

Úgy vélte, az izlandi sportolóknak mindig is megvolt a maga karakterük, a kemény tél a játékosokat is megkeményítette.

És akkor még nem beszéltünk az izlandi törpékről, az elfekről. Ez titok, de elárulom: ők boldogságot hoznak nekünk.”

Kik azok az elfek?

A helyiek elképzelése szerint Izlandon 13 különböző elf (vagy törpe, vagy manó) él, akik az országot lakják, és 8-10 cm magasak. Egy 2006-os közvélemény-kutatás szerint az izlandiak 62 százaléka hisz abban, hogy lehetséges az elfek létezése. Legutóbb 2013 decemberében okozott gondot ez a hit: az Izlandi Legfelsőbb Bíróságnak fel kellett függesztenie egy útépítést, mert egy, az elfek érdekeit védő társaság fellebbezett a terv ellen, ugyanis az út építése megbolygathatja a sziklákban élő elfek nyugalmát.