A hollandok BL-döntősei hazaküldték Szlovákiát

Vágólapra másolva!
A Bayern Münchenben szereplő Robben távoli góljával, illetve az Interrel BL-győztes Sneijder üres kapuba gurított lövésével Hollandia legyőzte Szlovákiát a dél-afrikai világbajnokság ötödik nyolcaddöntőjében. A szlovák csapat jól küzdött, több ígéretes helyzete is volt, ám végül egy időn túli 11-essel csak a szépítésre telt az erejéből. A négy közé jutásért Hollandia a brazil-chilei meccs nyertesével találkozik.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Hollandia - Szlovákia 2-1 (1-0)
Durban, Durban-stadion, 61 962 néző
vezette: Undiano (spanyol)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Van Bommel - Kuyt, Sneijder (Afellay, 92.), Robben (Elia, 71.) - Van Persie (Huntelaar, 80.)
Szlovákia: Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik (Jakubko, 88.) - Weiss, Kucka, Stoch - Hamsik (Sapara, 87.) - Jendrisek (Kopunek, 71.), Vittek
gól: Robben (18.), Sneijder (84.), illetve Vittek (94., 11-esből)
sárga lap: Robben (31.), Stekelenburg (93.), illetve Kucka (40.), Kopunek (72.), Skrtel (84.)

Kevesen számítottak arra, hogy a vb-újonc Szlovákia továbbjut az F csoportból, két forduló után még a szlovák újságírók sem, akik élesen bírálták a csapatot, amely frappáns válaszként kiejtette a négy évvel ezelőtt aranyérmes Olaszországot, egyúttal bejutott a legjobb 16 közé.

Az elődöntőbe jutásért az ellenfél az a Hollandia volt, amely kiemelkedett a botladozó európai csapatok közül (13-ból csak hat jutott tovább a csoportkörből), Van Persie-ék kilenc ponttal, hibátlanul meneteltek be a nyolcaddöntőbe.

A szlovák csapat Magyarországon is népszerű játékosa, a majdnem Győrbe igazolt Saláta Kornél a meccs előtt egyáltalán nem tartott attól, hogy a vb-n eddig öt gólt szerzett Hollandia ugyanúgy megszórja majd Szlovákiát, mint a vb előtt Magyarországot: "Bármi megtörténhet persze, de azt mondom, hogy a szlovák csapat van olyan jó, hogy szoros meccset tudjon játszani Hollandiával. Szerintem egy-két gólos mérkőzés lesz, aminek bármi lehet a vége, de abban biztos vagyok, hogy mi nem fogunk hat gólt kapni Hollandiától" - mondta az [origo]-nak.

S végül igaza is lett, hiszen Szlovákia nem 6-1-re, hanem csak 2-1-re kapott ki, és végig méltó ellenfele volt Hollandiának.

A sok távoli lövésből csak Robbené akadt be

A szlovákok, ahogyan Saláta is ígérte, nem kezdtek megilletődötten, az első két lövés az övék volt. Jendrisek 18 méterről bombázott nem sokkal fölé, majd Hamsík kicsit közelebbről, bal lábbal lőtt mellé.

Ez persze nem tetszett a hollandoknak, és rögtön beleerősítettek, Van Persie fejese még elkerülte a kaput, Sneijder 10 méteres lövését pedig Mucha ölelhette magához, ám a 18. percben már nem volt ellenszere egyetlen szlováknak sem Arjen Robben ellen. A Bayern középpályása csereként már játszott a vb-n, ám a hétfői meccsre már teljesen egészségesként bekerülhetett a kezdőbe, mégpedig Van der Vaart helyére, de nem a bal, hanem a jobb oldalra.

Ez azonban korántsem meglepő húzás, mert Robben ugyan ballábas, de a Bayern München eleve úgy szerződtette, hogy a bal oldal a Ribéryé lesz, ő pedig kénytelen lesz a jobbszélen villogni. S mint azt a müncheniek idei eredményei (német kupa, Bundesliga, BL-döntő) s nem mellékesen Robben gólerőssége is mutatja, a 26 éves játékosnak a jobb szárny a tökéletes pozíció.

Forrás: AFP

A 18. percben olyan gólt lőtt, amely idén szinte a védjegyévé vált (igaz, rajta kívül Messi is gyakran így fejezte be a Barca-akciókat): De Jong majdnem a saját 16-osáról meglőtt indítására rásprintelt a jobbszélen, lefutott két védőt is, majd egy harmadikat is becsapva, középre húzva 17 méterről, ballal tökéletesen lőtt a bal alsó sarokba, Mucha hiába vetődött.

Az 1-0 után a hollandok visszahúzódtak, a kezdeti pörgés alábbhagyott, s kellett jó húsz perc, mire a szlovákok mezőnyfölénybe kerülhettek, ám nem tudtak mit kezdeni vele, helyzetig nem jutottak. Nem így Van Marwijk csapata, a félidő Van Persie nagy helyzetével zárult, a támadó Van Bommel jobb oldali beadását néhány lépésről mellé lőtte.

Sneijder üres kapus gólt lőtt, Szlovákia büntetőből szépített

A második félidőre egyik kapitány sem változtatott, a játék képe viszont változott, hiszen a hollandok - legalábbis a játékrész elején - még inkább belehúztak, növelni akarták az előnyt, hogy biztos legyen a továbbjutás.

Az 50. percben Robben egy teljesen ugyanolyan gólt lőhetett volna, mint az első félidőben (átverekedte magát a védőkön, ballal lőtt), ám Mucha ezúttal remek vetődéssel védett.

Nem telt el egy perc, és ismét a szlovák kapusnak kellett bravúrkodnia, aki ezúttal Mathijsen közeli lövését védte orral, lenn is maradt a földön.

Aki ekkor azt hitte, a meccsen már nem lesz több gól, és Szlovákia feladta, nagyot tévedett. Kucka például volt olyan bátor, hogy 40 méterről ráküldje a labdát, és bizony alig kerülte el a kaput a lövése. Ezután Stoch kapott óriási tapsot, miután Robbent próbálta kopírozni, csak éppen jobb lábbal: a balszélről húzódott középre, majd 14-ről lőtt, Stekelenburg fölé tolta a labdát.

Forrás: AFP

Ám ezzel a szlovák tűzijátéknak még egyáltalán nem volt vége, Vittek ballal, 14-ről akkorát lőtt, hogy a holland kapus jobb keze majdnem kiment a helyéről. A nézők csap kapkodták a fejüket, a lövőkedv óriási volt mindkét oldalon, bő negyed órával a vége előtt Kuyt 23 méterres lövését kiöklözte Mucha, a másik oldalon Vittek ismét 14-ről lőtt fölé.

A tapasztalat azonban győzeledmeskedett a rutintalanság felett, és a döntő gólt Hollandia lőtte be. A 84. percben, egy gyorsan elvégzett holland szabadrúgás után Mucha feleslegesen kifutott a kapujából, Kuyt elfejelte a labdát mellette, majd a középen érkező Sneijderhez passzolt, aki 12 méterről az üres kapuba gurított.

A hollandok végül pont annyit adtak ki magukból, amennyi a sikerhez kellett, s bár a szlovákok hősiesen küzdöttek, ez kevés volt a sztárellenfél ellen, amelynek a kapusa, a kiválóan védő Stekelenburg tett is arról, hogy egyetlen szlovák mezőnykísérletből se essen gól.

Akcióból nem, 11-esből viszont igen. A 93. percben ugyanis - épp Stekelenburg szabálytalansága miatt - büntetőt kaptak a szlovákok, amelyet a tornát négy góllal záró Vittek a jobb alsóba gurított.

Vladimir Weiss csapata emelt fővel távozhat, nagy kérdés, hogy az első két meccs után nagyon kritikus szlovák média sikerként könyveli-e el azt, hogy csapatuk bejutott a világ legjobb 16 csapata közé, és helytállt a vb egyik nagy esélyese ellen.

Hollandia a brazil-chilei meccs győztesével játszik a négy közé kerülésért.

Osztályozza a játékosokat, a meccset és a bírót!