Rosetti a szabályok csapdájába került az argentin meccsen

Vágólapra másolva!
Noha a szabálykönyv szerint a játékvezető középkezdésig érvénytelenítheti a korábban megítélt gólt, televíziós felvételek alapján azonban nem változtathatja meg az ítéletét, így Roberto Rosetti játékvezető kénytelen volt ragaszkodni hibás döntéséhez Tévez Mexikó ellen szerzett lesgólja után. Vágner László, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke szerint ha az olasz visszavonta volna az ítéletét, azzal láncreakciót indított volna el, az argentinok pedig vereség esetén valószínűleg megóvták volna a meccset.
Vágólapra másolva!

Az Argentína- Mexikó nyolcaddöntőn az argentinok első gólját Carlos Téves lesről szerezte, Stefano Ayroldi partjelző azonban ezt nem vette észre. Rosetti játékvezető megadta a gólt, amelyet aztán a stadion kivetőjén megismételtek, annak ellenére, hogy a FIFA szabályzata alapján a vitatott jeleneteket a helyszínen tilos visszajátszani. Így azonban a lelátón és a pályán is mindenki láthatta, hogy rossz döntés született, Rosetti bíró arcán jól látszott a döbbenet, amikor szembesült a tévedésével.

Forrás: AFP

Vágner László nemzetközi ellenőrként nyilvánosan nem értékelheti kollégái teljesítményét, annyit azonban az [origo]-nak elmondott, hogy Rosetti nagy bonyodalmat okozott volna azzal, ha visszavonja a gólt. "Nem tudta volna megmagyarázni, hogy nem a felvételek alapján másította meg az ítéletét, azt pedig a jelenlegi szabályozás szerint nem teheti meg" - mondta Vágner. "Ha mégis megtette volna, az argentinok vereség esetén valószínűleg megóvták volna a meccset. Ráadásul ezzel elindult volna egy láncreakció, hiszen attól kezdve mindenki azt követelné, hogy az ő meccsén is játsszák vissza vitás szituácókat."

Vágner szerint ha a vébére bevezették volna az hatbírós rendszert - amelyet az előző szezonban már teszteltek Európa Ligában, a következőben pedig a Bajnokok Ligájában és Eb-selejtezőkön is alkalmazni fogják - akkor az angol-német meccsen nem lett volna probléma Lamprad góljánál (ebben a rendszerben ugyanis a két plusz bíró az alapvonalnál helyezkedik el).

"Legközelebb jövő nyáron kerülhet sor a szabálykönyv megváltoztatására. A FIFA-nak most fel van adva a magas labda, a következő alkalommal vélhetően fajsúlyosabb módosítások születnek, mint hogy legfeljebb két centiméter széles lehet sípcsontvédő rögzítésére használt ragasztószalag" - tette hozzá Vágner.