"Jó lenne egy fociminisztérium!" - a vb-rádió civil riporterei

Vágólapra másolva!
Az [origo] vb-rádiójának közvetítéseit naponta több ezren hallgatják, és egyre több felhasználó vállalkozik arra is, hogy versenyre keljen a portál profi kommentátoraival. Meglepően fiatalok, de többen közülük máris saját rajongótáborral rendelkeznek. Bemutatjuk a legnépszerűbb web kettes sportriportereket.
Vágólapra másolva!

"Megláttam az [origo]-n a felhívást, és kapva kaptam az alkalmon. Először nagyon izgultam, remegett a hangom, halk voltam. A második félidőre belejöttem, és azóta úgy 6 meccset is közvetítettem" - meséli Szőke Barnabás, a vb-rádió egyik legnépszerűbb civil műsorvezetője. Hangja egy meglett férfié, választékos stílusban, nagy szakértelemmel kommentálja a meccseket, blogot is vezet a vb-ről, így a meglepetés erejével hatott, amikor tíz perc telefonbeszélgetés után kiderült, még csak tizenhét éves.

Közvetítései alapján idősebbnek képzeltük Varga Mátét is, aki még szintén nem töltötte be a tizennyolcat, igaz, neki már van némi gyakorlata a műfajban, egy számítógépes játék mérkőzéseit szokta kommentálni, és lelkes szerkesztője a ArsenalFan.hu rajongói oldalnak. A vb-rádió Élőben nevű kommentátora mögött rejtőző Laci is gyakorolt már korábban: otthon, a kanapén ülve, a tévét lehalkítva szokta közvetíteni a mérkőzéseket a családjának.

A többi műsorvezető is legfeljebb huszonegy éves, közös bennük még, hogy valamennyien sportolnak, Szobi Dániel például a másodosztályban kosarazik, de a legtöbben persze fociznak.

A legtöbbjüknek Hajdú B. István hozta meg a kedvét a közvetítéshez, két kollégista - a párban közvetítő Habran Szabolcs és Késmárki Zsolt - pedig a kollégiumi tévé hiánya miatt kezdték el. Interneten nézték a meccseket, ám hiányzott a kommentár, így találtak rá a vb-rádióra, majd úgy döntöttek, hogy ők is belevágnak.

Valamennyi kommentátor megjegyezte, nem gondolták volna, hogy ilyen nehéz másfél órát végigbeszélni. "Nagyon szeretek beszélni, néha túl sokat is. Itt levezethetem a beszélhetnékemet, de még így is nehéz. Gyorsan járatják a labdát, és így nem könnyű felismerni játékosokat, főleg hátulról" - magyarázza Laci, a miskolci tudósító.

Van, akinek már kisebb a rajongótábora is alakult az interneten. "A hallgatók Skype-on szoktak írni nekem, kisegítenek adatokkal, szólnak, ha például túl halk vagyok" - mondja Szobi Dániel, akinek egyik törzshallgatója még egy blogot is indított a számára, hogy tudjon csetelni vele. "Még Új-Zélandról és Kanadából is írtak nekem a Facebookon, hogy mindig engem hallgatnak, lehalkítva a kinti közvetítőket" - lelkendezett Dani.

Barnabás ugyancsak már kialakult hallgatói táborról számol be, kéri is mindig a közvetítései során, hogy értékeljék és kommenteljék a teljesítményét, amit a blogján keresztül sokan meg is tesznek.

Barnabás szerint nagy kihívást jelent felnőni a feladathoz, mert a magyar sportriporterek magas színvonalon végzik a munkájukat, alaposak és érdekesek is. "Az angol nyelvű közvetítések egyhangúbbak, az unalmasabb játékrészekben a riporterek nem szórakoztatják a hallgatókat érdekes tényekkel, adatokkal" - mondja.

Több feltörekvő kommentátor is osztja ezt a véleményt, a többség kedvence Hajdú B. István és Faragó Richárd, de Gundel Takács Gábort is sokan kedvelik.

"Nálam Hajdú B. István az abszolút favorit" - szögezi le Varga Máté. "Elsősorban a színes előadásmódjával fogott meg, ráadásul elképesztő mennyiségű pluszinformációt ad a meccshez. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem próbálok meg kicsit hasonlítani hozzá. Emellett persze a saját eszközeim is megvannak, igyekszem humort is vinni a közvetítésbe, és teljesen beleélem magam a mérkőzésbe. A futballt nem lehet faarccal nézni, a kommentátornak mindig lelkesnek kell lennie."

A kedvenc játékosukként a legtöbben Torrest nevezik meg, de Casillas, Maicon, Sörensen, Bendtner, Henry és Crouch neve is elhangzik. Szőke kicsit kiábrándult, mert a franciák kiestek, így most már a kis csapatokat pártolja. László az olaszoknak drukkolt, Varga a angolokért szorított hiába, de még ott van neki a spanyol válogatott, Szobi szintén angolfoci-rajongó. Habran és Késmárki a spanyoloknak és a hollandoknak szurkol, a kedvenc kiscsapat pedig Ghána.

"Argentína ott lehet a fináléban, mert nagyon magabiztosak, a másik ágról pedig Hollandia tűnik erősnek az eddig továbbjutottak közül" - véli Varga. Szobi is Argentínát és Brazíliát várja a döntőbe, többen viszont nem mernek találgatásokba bocsátkozni.

A közvetítésük minden mérkőzésen hallgatható a vb-rádión. És hogy mi lesz velük utána? "Egyetem után a közigazgatásban helyezkedünk majd el reményeink szerint. Bárcsak össze lehetne kötni valahogy a sportot az igazgatással! Jó lenne egy fociminisztérium" - ábrándozik Habran és Késmárki.

Venczel Sára

Az otthoni közvetítések ötletgazdája és kidolgozója a Kreater Társadalmi Innovációs Labor.