Löw: Spanyolországnak több Messije is van

Vágólapra másolva!
Nem a visszavágás, hanem a döntőbe jutás lehetősége motiválja a német válogatott tagjait, akik Anglia és Argentína elejtése után újabb nagyvadra, az Eb-győztes spanyolokra pályáznak. Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya a spanyolokat tartja a nagy esélyesnek, de magabiztos, mert csapata olyan erényeket csillogtatott a tornán, amelyet a Nationalelftől rég nem lehetett látni.
Vágólapra másolva!

Bár a német válogatottat nem véletlenül hívja az ottani sajtó Turniermannschaftnak, vagyis olyan csapatnak, amely a nagy tornákon mindig felszívja magát, a dél-afrikai vébé előtt legalább öt-hat csapatot is jóval esélyesebbnek tartottak a végső győzelemre a Nationalelfnél. Az elsőszámú kapusnak tekintett René Adler és a vezéregyéniség Michael Ballack sérülése rányomta a bélyegét a csapat hangulatára a felkészülés során, de ebből a vébén már semmi nem érződött, a németek a csoportból két győzelemmel és a szerbek elleni egygólos vereséggel jutottak tovább, az egyenes kieséses szakaszban pedig az angolokat és az argentinokat is megalázó különbséggel süllyesztették el.

Az elődöntőben az Európa-bajnok spanyol válogatott következik, amely két éve a németek elleni győzelemmel koronáztatott meg, úgyhogy itt a lehetőség Joachim Löw csapata számára a visszavágásra, bár a kapitány szerint nem hajtja őket a bosszúvágy, mert Bécsben egy jobb ellenféltől kaptak ki. A németek szövetségi kapitánya csak az eltiltott Müllerre nem számíthat, és bár Cacau és Khedira is csak könnyített edzésmunkát végzett, mindketten rendben lesznek az elődöntőre, a Löw által agyondicsért és a tornán eddig négy gólnál járó Müllert pedig a kapitány szerint Trochowski, Kroos vagy Cacau pótolhatja.

Az argentinok elleni álomjáték és 4-0-s győzelem ellenére Löw azt mondta, nem volt eufórikus a hangulat a csapatnál, mindeki örült, de már a következő feladatra koncentrál. Löw a spanyolokat tartja a vb elsőszámú esélyesének, mivel két-három éve egyenletesen jó teljesítményt nyújt a csapat, amely szinte az összes fontos meccsét megnyerte ebben az időszakban. "Az argentinoknak volt egy Messijük, de a spanyoloknak több is van, sok olyan játékossal rendelkeznek, aki képes egyedül eldönteni a meccset. A spanyolok jobbak, mint az angolok és az argentinok, támadásban és védekezésben is erősek, alig hibáznak, mégis meg kell próbálnunk hibára kényszeríteni őket. Magabiztosak vagyunk, mert régóta nem volt olyan német csapat, amely ilyen látványos támadójátékra képes, és akár kilencven percen keresztül is uralni tudja a meccset."

A gólgazdag támadójáték mellett eddig a védekezés is remekül működött a Nationalelfnél, amely öt meccsen mindössze két gólt kapott, Löw ki is emelte a két belső védőt, Arne Friedrichet és Per Mertesackert, akik az argentinok ellen szinte hiba nélkül játszottak, és a párharcok nagy többségét megnyerték. Bastian Schweinsteiger is főszereplő eddig, a Bayern játékosa hosszú éveken át a szélen játszott a válogatottban, de most végre kedvenc helyére, a középpálya közepére került, amit Louis van Gaalnak köszönhet. Löw szerint Schweinsteiger sokkal érettebb játékos lett az elmúlt két évben, és a mindig kritikus Franz Beckenbauer is megjegyezte, hogy a szőke középpályás már nem a frizurájával foglalkozik, hanem a futballal.

"Nem akarok rocksztár lenni, sem a német Beckham, csak jól akarok játszani. Idén már volt egy elvesztett BL-döntőm, két éve pedig egy szintén vereséggel végződő Eb-finálém, nem akarok megint a cél előtt elbotlani" - mondta Schweinsteiger, aki társaival együtt győzködte Löwöt, hogy ugyanabban a kék pulóverben üljön a kispadon, mint Argentína ellen, mert az eddig szerencsét hozott, és még azt sem engedték, hogy a kapitány kimossa.