Orbán Messire szavazna és nem érti a spanyol csapatot

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének, Sepp Blatternek a meghívására a vb-döntő miatt Dél-Afrikába érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki meglátogatta az országban élő magyar közösséget. Orbán előbb beszélt Magyarország helyzetéről, majd a vébéről is nyilatkozott, elmondta például, hogy a döntőben a látványosabb játékra képes spanyolokért szorít, és hogy a torna három legjobbja közé Messit is beszavazná, mert a grundon is őt választaná először. Orbán szerint reális elvárás, hogy a 2014-es vébére kijusson a magyar válogatott, és nem szeretné, ha bárki lejjebb adná a mércét.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

Orbán Viktor Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének meghívására érkezett Dél-Afrikába a világbajnoki döntőre, és útja során időt szakított arra, hogy meglátogassa a helyi magyarokat. Tündér Tamás, a Dél-Afrikai Magyarok Szövetségének elnöke a közösség 35 éves története legnagyobb eseményének nevezte a miniszterelnök látogatását, amely a feszített program miatt viszonylag rövidre, egyórásra sikerült. Tündér Tamás köszöntője és a Himnusz eléneklése után dr. Kiss Ákos sebész és Pleskó László, a szövetség alelnöke mondott beszédet,

"Alaposan felforgattunk mindent"

A helyi magyarok után Orbán is sorra került, aki beszéde elején az otthoni helyzetről beszélt. "Sok jót nem tudok mondani az országról, bajban vagyunk" - állította a miniszterelnök, a legnagyobb problémaként azt említve, hogy demográfiai hanyatlás észlelhető a magyarság körében. "Több a temetésünk, mind a keresztelőnk" - mondta.

"Alaposan felforgattunk mindent, ledöntöttünk néhány tabut" - foglalta össze az új kormány fontosabb intézkedéseit, célként pedig azt nevezte meg, hogy a gazdaság másfél év alatt el ismét emelkedő pályára álljon. Orbán szerint egy ország akkor lehet igazán erős és nemzetközileg elismert, ha a hagyományait megőrzi, amibe az is beletartozik, hogy a sikersportágakat nem szabad támogatás nélkül hagyni.

Jobb magyarok a távolban

Orbán úgy véli, Magyarországnak Európában a középmezőnyben a helye és a világon is az első harminc ország közé kellene tartoznia, mert "egyszer már voltunk ebben a magasságban, kibírta a tüdőnk és a szervezetünk, arra kell törekednünk, hogy ismét eljussunk oda".

A dél-afrikai magyarok fogadtatását igazán felemelőnek találta a kormányfő, aki azt mondta, amikor nyolc-kilencezer kilométerre élő honfitársakkal találkozik, néha azt érzi, lehet, ők jobb magyarok, mint akik Magyarországon élnek, annak ellenére, hogy évtizedek óta külföldön vannak.

Gazdátlan argentinok, sokkoló brazil kiesés

Orbán, aki 1998 óta minden vb-döntőn ott volt, előzetesen latin-amerikai dominanciát várt a világbajnokságon, és úgy gondolta, az európai futballra most visszaüt, hogy az üzlet és a sport túlment azon a határon, amelyet nem szabad átlépni. A miniszterelnök a játékosállomány és a rutin miatt az argentinokat tartotta legesélyesebbnek a világbajnoki címre, és bár azt mondta, nem tiszte kritizálni valakit, aki egykor a világ legjobb játékosa volt, mégis kicsit gazdátlannak érezte az argentin válogatottat.

A brazilok kiesését komoly vérveszteségnek nevezte Orbán, olyan eseménynek, amely az egész világot sokkolja, mert a selecao búcsújával az egész torna szegényebb lett. A döntőn Orbán a spanyolok sikeréért szorít, mert azokat a csapatokat kedveli, amelyek a futball kezdete óta azt vallják, nem csak az a fontos, hogy győzzünk, de közben jól is érezzük magunkat.

"Történt néhány változás a spanyoloknál, amit nem igazán értek, a 2008-as csapat közel volt a tökéletességhez, a mostani válogatott játéka viszont veszített a szépségéből a két évvel ezelőttihez képest" - szakmázott a miniszterelnök, aki reméli, az eddig alig játszó David Silva a döntőn szerepet kap majd Vicente de Bosquétól.

A grundon is Messit választaná

Orbán saját bevallása szerint számított rá, hogy Uruguay meglepi a világot, nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az eltiltott Suárezzel és a sérült Luganóval kiegészülve a dél-amerikaiak az elődöntőben elkapták volna a hollandokat. Az eddigi legjobb meccsnek a német-spanyolt találta, mert "az egy nagyon komoly dolog volt".

Fotó: Dajka Balázs [origo]

Az újságíróknak a döntő végéig kell szavazniuk, hogy a megadott tíz játékosból, kinek adnák az Arany-, az Ezüst- és a Bronzlabdát, Orbánnál Messi ("a grundon is őt választanám elsőként"), Busquets ("zseniálisan játszik egy nem túl látványos poszton") és valamelyik uruguayi támadó, Forlán vagy Suárez kerülne be a top háromba.

"Reális elvárás a 2014-es vb-részvétel"

Orbán úgy látja, a magyar válogatott részvételére most is reális esély volt, és csak magunkat okolhatjuk azért, hogy ez nem valósult meg, és példaként hozta fel Szlovákiát vagy Szerbiát, amelyek kisebb lélekszámú országok, futballkultúrájuk sem erősebb, mégis kijutottak Dél-Afrikába.

"Amíg nem ismerjük fel a saját felelősségünket, addig nem leszünk sikeresek. Szerintem Csányi úr elnöksége az MLSZ élén reményt ad arra, hogy szembenézzünk önmagunkkal, az igazsággal, és a saját hibáinkban keressük leginkább a kudarcaink okát. Miután az elmúlt években ígéretes dolgok is történtek a magyar futballban, elsősorban a utánpótlás területén, úgy gondolom, jó esélyünk van arra, hogy a következő világbajnokságot ne nélkülünk rendezzék meg. Szerintem már ezen is itt kellett volna lennünk, a külföldön játszók tudása indokolta volna, hogy össze tudjunk rakni egy olyan csapatot, mint amilyen mondjuk a szlovénoknak van, és hogy ez nem sikerült, az szakmai probléma, de ez nem az én dolgom, ezt majd megoldja az MLSZ vezetése. Reális elvárás, hogy négy év múlva ott legyünk, ahol a futball van, vagyis a világbajnokság harminckettes döntőjében, és nem is szeretném, ha bárki lejjebb tenné a mércét" - mondta a kormányfő, aki a helyi magyaroknál tett látogatása után a FIFA vezetőivel ebédelt.