Büszke svájciak és Iniesta-szobrot követelő portugálok

Vágólapra másolva!
A világbajnoki címet ünneplő spanyol drukkerek szerint mentális változás miatt lett szinte verhetetlen a válogatott az elmúlt években, mert a játékosok végre hisznek magukban. A hollandok érthetően keserűen nyilatkozgattak, és többen is a bírót kritizálták, a svájciak viszont büszkék, mert csak ők tudták legyőzni a későbbi világbajnokot. Helyszíni reakciók a világbajnokság döntője után.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása

Annak ellenére, hogy a holland és a spanyol válogatott is azzal lopta be magát drukkerek millióinak szívébe, hogy tud és szeret is támadni, a két csapat vb-döntője inkább volt hosszú, mint látványos. Izgalmakban azért így se volt hiány, és sokan talán már az öt-öt tizenegyesrúgót találgattak, amikor a 116. percben Iniesta betalált, amire már nem volt válasza a hollandoknak. A narancsmezesek egyedülálló módon három vb-döntőt is elbuktak, de a legfrissebb kudarc ellenére drukkereik beszédes kedvükben voltak, és bár több játékos is alulteljesített, egyiküket sem bántották.

"Nagyon szarul érzem most magam"

Az elsőnek értékelő Martin könnyen átsiklott a gyengébb játék felett, azt azonban nem felejtette el megjegyezni, hogy a gól szerinte lesről született, és hogy Webb játékvezető nagyon szétfújta a meccset. A naracsszínű öltönyt viselő Bram leginkább Robben kimaradt ziccereit okolta a vereségért, de büszkeséget érzett, hogy egy ilyen kis ország idáig eljutott és oroszlánként aposztrofálta a válogatott játékosait.

"Nagyon szarul érzem most magam" - ezek már Bastiaan szavai, aki Robben első nagy helyzetét érezte a meccs fordulópontjának, és tipikus döntőről beszélt, sok izgalommal és taktikázással, de kevés igazán látványos jelenettel.

Egy Kenyából érkezett holland drukker még a "valódi" hollandoknál is vigasztalhatatlanabbnak tűnt, az Oranje iránti rajongása még 1988-ban kezdődött a Van Basten-, Gullit-féle Eb-győztes csapattal, azóta várt arra, hogy ismét egy nagy torna döntőjében lássa kedvenceit. Az arcát a holland zászló színeivel kifestő szurkoló szerint a spanyolok összességében megérdemelték a győzelmet, de erősen kritizálta a sárga lapokat ipari mennyiségben osztogató angol bírót.

Szintén a pálya tartozékával foglalkozott Erik, aki többször is elmondta, biztos benne, hogy Iniesta gólja lesről született, mert az otthoniak sms-ben megírták neki a visszajátszást megnézve. "Nem játszottunk rosszul, de a bíró eldöntötte a meccset, aminek nem szabadna megtörténnie egy vb-döntőben. A kiállítás után már a tizenegyeseket várta a csapat, kár, hogy végül nem sikerült odáig eljutni. A vereség ellenére optimista vagyok, ugyanez a brigád két év múlva az Eb-n újra nagyot alakíthat" - tekintett előre a Maastrichtből érkezett szurkoló.

Forrás: AFP

"Cristiano Ronaldo túl van sztárolva"

Bár a hollandokból jóval több volt a stadionon belül, a díjátadó után legtöbbjük gyorsan távozott a stadion környékéről, a spanyolok viszont érthető okokból nem kapkodtak, csoportokba verődve ugráltak, énekeltek vagy lelkesen nyilatkozgattak a különböző tévécsatornáknak. Az első spanyolmezes társaság tagjai, akiket sikerül kifaggatni, portugálok voltak, akik unokatestvérnek nevezték a szomszédos ország lakóit, és még az sem zavarta őket, hogy a 16 között éppen a spanyoloktól kaptak ki. A duó fiatalabbik tagja, Mario szerint kicsit unalmas volt a döntő, mert mindkét csapat ugyanazt csinálta, próbálta a másik elől elszívni a levegőt a középpályán. Szerinte a spanyolok rászolgáltak a sikerre, és ha rajta múlna, most azonnal szobrot emelne Iniestának, aki kedvenc csapatában, a Barcában is rendre zseniálisan játszik. Mario szerint Portugália csak akkor érhet el ehhez hasonló sikert, ha kirúgják Queirozt, és Mourinhót teszik a helyére, társa, Miguel kritikusabban áll a témához, szerinte Ronaldóék elsőségére körül-belül annyi az esély, mint arra, hogy a globális felmelegedés pár év alatt mindent átír a Földön.

Forrás: AFP

Szintén Portugáliából érkezett Dél-Afrikába Katya, aki az elmúlt egy hónapban teljesen rákattant a focira, szinte az összes meccset megnézte, és már most eldöntötte, hogy négy év múlva Brazíliába is ellátogat. A fogszabályzós lány Portóban él, ennek ellenére édesanyjához hasonlóan a Benficának szurkol, ami néha feszültséget szül a családon belül, mivel apja a Portóért él-hal. Katyának a spanyolok közül Villa, a portugál csapatból Miguel Veloso a kedvence, és úgy látja, Cristino Ronaldo túl van sztárolva, pedig a válogatottban messze nem nyújt annyit, mint klubcsapatában.
A portugálok után végre igazi spanyol is horogra akadt, Daniel könnyebb meccset várt, dicsérte a hollandokat, és a tizenegyesektől sem félt volna, mert Casillas nagyon érzi a büntetőket. Az Atlético-drukker Daniel szerint a korábban a nagy tornákra mindig esélyesként érkező, aztán üres kézzel távozó spanyoloknál a fejekben volt a legnagyobb változás, a játékosok elhitték, hogy nyerhetnek, bíznak magukban, és tudják, mire képesek. "A mostani keret fele már a négy évvel ezelőti vébén is ott volt, de akkor nem rendelkeztek elég rutinnal, és ezt a franciák kihasználták a nyolcaddöntőben. Most viszont már minden klappol a csapatnál, és ennek a generációnak lehet még pár jó éve" - mosolygott.

A spanyolok végre hisznek magukban

A szintén a spanyol fővárosból érkező, de az Atlético helyett a Realért szorító Rodrigo élete legszebb napjáról beszélt és örült, hogy sikerült megúszni a szívrohammal kecsegtető büntetőket. Az Eb-győztes és a mostani csapat között szerinte annyi a különbség, hogy a Del Bosque-féle válogatott kicsit védekezőbb, amit az is bizonyít, hogy a hét meccsen mindössze két gólt kaptak, azokat is a csoportkörben. Rodrigo úgy érzi, pár napnak még el kell telnie, mire felfogja, mit is jelent a világbajnoki cím, valószínűleg akkor fog tudatosulni benne, ha leszáll a gép Madridban, és minden médium ezzel lesz tele.

Forrás: AFP

Alberto duplán szerencsés fickó, az elődöntő után egy durbani szórakozóhelyen sikerült befűznie egy Eva Mendesre megszólalásig hasonlító helyi szépséget, vasárnap este pedig élőben nézte végig a történelmi meccset. "Nem írható le szavakkal ez az érzés, annyit vártunk rá, és most végre átélhettük. Azért jöttem ide Dél-Afrikába, mert tudtam, hogy a csapat világbajnok lesz. Mi játsszuk a legszebb focit, és ezért is szeretik olyan sokan a külföldiek közül a spanyol csapatot, mert egyszerűen élmény nézni a játékát. Hogy mi a titok? A játékosok az Eb-győzelem óta hisznek magukban, és a válogatottnál nem az egyének számítanak, csak a csapat. Felértünk a csúcsra, ennél többet nem lehet elérni, biztos lesz visszaesés valamikor, de egyelőre ki kell élveznünk ezeket a csodás pillanatokat" - nyilatkozta Alberto, aki barátaival már azt szervezte, hol folytatódjon a fiesta.

A spanyolok mellett két svájci srác volt a legbüszkébb, ők ugyanis elmondhatták magukról, hogy a csapatuk volt az egyetlen ezen a vébén, amely győzött a későbbi világbajnok ellen. A Bázelből érkező duó a döntőben a hollandoknak drukkolt, úgyhogy kissé szomorúak voltak, és reklamáltak is egy sort, mivel szerintük a spanyol gólt megelőző holland akciónál szabálytalanság történt, Webb mégsem fújta le. Összességében azonban kellemes élményekkel távoznak az öthetes kalandról, és ezt bizonyítandó egy "Imádjuk Dél-Afrikát" felkiáltással köszöntek el.

Forrás: AFP