Az átlagmagyaroktól a rúdtáncoló állatorvosig - a legjobb fotóriportjaink 2011-ből

Vágólapra másolva!
Mi derül ki a magyarokról a statisztikákból? Kik őrzik a gazdagok álmát? Hova menekülnek a forróság elől a pestiek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adtak 2011-ben az [origo] fotóriportjai, amelyekből kiderült az is, milyen titkaik vannak a legprofibb rúdtáncosoknak. Nézze végig a legjobb riportokat!
Vágólapra másolva!

Január:

Ők adták le elsőként honosítási kérelmüket Csíkszeredán

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az új év első munkanapján megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek átvétele a külföldi magyar képviseleteken. Nézze meg kik adták le az első napon honosítási igényüket a csíkszeredai magyar főkonzulátuson! (Tuba Zoltán, 2011.01.04.)

Február:

Kosárpalánk alatt gőzölnek ki az életbe visszatérő kerekesek

Fotó: Mudra László [origo]
A kalózkendős óriás adrenalinbombát él át, a leépült edelényi fiú a hátát erősíti, a táncos kerekű sportőrült pedig azt mondja, már csak egy nő hiányzik: pár tucat ember egy olyan sportot űz Magyarországon, amely elveszett emberek százait hozhatná vissza az életbe. (Mudra László, 2011.02.04.)

Március:

Budapest százéves házainak lakói

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az év századik napján, április 9-én harminc százéves ház nyitotta meg kapuját Budapest belvárosában. A lakók különféle programokkal várták a látogatókat a zenéléstől a padláslátogatásig. A fesztivál kiváló ürügy volt arra, hogy az [origo] a házak legrégebbi lakóinak tegye fel ugyanazt a kérdést: hogyan telnek az évtizedek ugyanabban a lakásban. (Hajdú D. András, 2011.03.04.)

Pörkölt mellé: Ki mit tudon versenyeznek a nyugdíjasok

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Táncra perdülnek, vérbő tarantellát járnak és szólóéneket adnak elő: egy hévízi vállalkozó országos Ki mit tudot szervezett nyugdíjasoknak és a hatalmas érdeklődésen maga is meglepődött. Az ötödik elődöntőn elsöprő többségben a nők vettek részt, egy 79 éves asszony pedig megmutatta, hogy az előző esti buli után is ki lehet vágni a rezet. (Pályi Zsófia, 2011.03.27.)

Április:

Megvan benned az X-Faktor?

Fotó: Mudra László [origo]
Az RTL-Klub egyik tehetségkutatójának első előválogatóján több ezer próbálkozó jelent meg, láthatóan sokan megirigyelték Vastag Csaba, Janicsák Veca, Wolf Kati vagy Király L. Norbi sikereit. (Mudra László, 2011.04.09.)

Harmincezren az I. Utolsó Critical Massen

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tavaszi Critical Mass kerékpáros felvonulás a budai Vérmezőről indult, és a menet a városligeti Királydombnál ért véget, a hagyományos közös bringaemeléssel. (Tuba Zoltán, 2011.04.30.)

Május:

Önállóság a több évtizedes intézeti élet után

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több évtizednyi intézeti élet után külön lakásba költözött három értelmi fogyatékos férfi Tapolcán - ők az elsők, akiknek erre lehetősége volt Magyarországon. Egyikük a barátnőjének és a színjátszásnak él, a másikuk a mozdonyokért rajong, a harmadik a München focicsapatának drukkol. (Tuba Zoltán, 2011. 05.15.)

"Ez a gyerekem, teszek bele elemet" - Egy hajléktalan nő erdei birodalma

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egyedül egy nagyváros környéki erdőben, guberálásból tartja fenn magát, délre már otthon van, ahol se víz, se villany nincs, társasága hat macska és egy kacagó játék baba. A két férfit elveszítő hajléktalan nő rövidesen nyugdíjba mehet, akkor a nyugdíja fejében testvére szegedi tanyájára költözik. (Pályi Zsófia, 2011.05.18.)

Június:

Aki a gazdagok álmát őrzi

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Alberto 66 éves, tizenkét éve dolgozik őrként a Németországból érkezett Caroline házánál. Olvasni alapszinten tud, írni pedig csak a nevét. (Pályi Zsófia, 2011. 06.01.)

Átlagmagyar - Mi van a statisztikán túl?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Magyarország lakosságának leírására a statisztikai adatok a legalkalmasabbak? Mi van a számokon túl? Átlagos magyarokat kérdezett az [origo] vásárlási szokásaikról, életkörülményeikről. (Pályi Zsófia, 2011.06.09.)

Július:

Alternatív fürdőzés a fővárosban

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A fővárosban a forró napokon sokan alternatív füdőhelyeken kerestek felüdülést, a szökőkutaktól a városligeti csónakázótóig. Fotósunk megnézte hol, hogyan próbálták elviselni a budapestiek a kánikulát. Képriport 35 Celsius-fokban, 12 kilométer/órás szélben. (Tuba Zoltán, 2011.07.14.)

Azonos gének, meglepő különbségek - ikerportrék

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mi a legnagyobb különbség az egypetéjű ikerpárok között? Van akiknek csupán a hajuk hossza különbözik, de akad olyan is, akik teljesen másnak látják magukat, holott egy laikus szemlélő semmilyen eltérést nem tudna felfedezni. A 12. Országos Ikertalálkozón Szigethalmon kérdeztük arról az ikreket, hogy ők mit tartanak a legfontosabb különbségnek. (Hajdú D. András, 2011.07.23.)

Augusztus:

A nagybányai Bejrút

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Jogvédők diszkriminációt emlegetnek miatta, a helyieket viszont a saját nyomorúságos helyzetük javulása inkább érdekli, mint az a fal, amelyet két nagybányai ház mellé építtetett a helyi önkormányzat. Életképek a nagybányai Bejrútból. (Hajdú D. András, 2011.08.02.)

"Felhivnálak, de nem hallok semmit"

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Sziget fesztivál velejárója a hangzavar. Ilyenkor telefonálás helyett inkább sms-t írunk, mert úgysem hallanánk egymást. Megállítottunk néhány szigetlakót, hogy mutassa meg, milyen sms-t írt utoljára. Az üzenetekből megtudtuk, hogy Prince bombasztikus volt és a világító Biblia dekoráció is mindenkinek bejön. (Az üzeneteket szó szerint idézzük.) (Pályi Zsófia, 2011.08.11.)

Szeptember:

Amikor az állatorvos meg a tájépítész pörög a rúdon

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Ki gondolta volna, hogy a rúdtánc országos bajnokságon több diplomás mérnök, praktizáló állatorvos, osztályvezető vagy akár HR-specialista pörög a rúdon? A könnyű nőcskék sztereotípiája már a múlté, a rúdtáncból önálló sportág lett. Négy versenyzőt kerestünk meg civil életükben és kísértük el őket a Miss Poledance Hungary 2011 döntőjébe. (Hajdú D. András, 2011.09.04.)

"Hungary, big problem"

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A líbiai forradalom elől menekülő Kadhafi-hívek és a tálibok szolgálatából megszökő afgánok gyülekeznek a magyar határ szerb oldalán, hogy a határon átlopózva új életet kezdhessenek Európában. A szabadkai temető mögötti erdő valóságos menekültvárost rejt, ahol tejfölös kenyeret csócsáló ázsiaiak ábrándoznak a Szent István Egyetemről. (Tuba Zoltán, 2011.09.14.)

Október:

"Mintha háborúban lettem volna" - túlélni az iszapkatasztrófát

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Egy évvel a kolontári vörösziszap-katasztrófa után sem tudtak megbékélni sorsukkal a 2010-es tragédia túlélői. Van, aki a felelősöket keresi, más az egykori futballpályát hiányolja, "ahol soha többé nem rendeznek már meccset", és van, akinek azóta is minden délben eszébe jutnak a tavaly október 4-i történések. Devecseri túlélők, hangok, emlékek. (Szabó Balázs, 2011.10.14)

Hány cigány él Alsószentmártonban?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nehezen beazonosítható házak nehezítették a népszámlálást a csodatévő, fénylő keresztről elhíresült Alsószentmártonban és Pécs külterületén. Volt, ahol a helyiek bizalmatlansága, máshol a bizonytalan válaszok nehezítették a népszámlálók dolgát, akik munka után gyűjtik, esténként pedig ellenőrzik az adatokat. Képriport Baranya megyéből a népszámlálásról. (Tuba Zoltán, 2011.10.19.)

November:

Csákány, lapát és vakszerencse - szénkeresők

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Gyerekek, fiatal férfiak, idős asszonyok túrják a földet egy kis falu mellett egész nap, szenet keresnek a meddőhányóban. Többségüknek rendes munkája sosem volt, mégis keményen dolgoznak, azt mondják azért, mert a meleget ők is szeretik. (Hajdú D. András, 2011.11.20.)

December:

"Ez az a sofőr, a dumás, akiről beszélt a Józsi?"

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A budai Várnegyeden vág át az a buszjárat, amelynek vezetője, Pallér István menet közben időjárásjelentést mond, évfordulókról mesél, és idegenvezetést tart az utasoknak. Részben önvédelemből teszi, hogy megtörje a nyolcórás műszak egyhangúságát, részben az utasok figyelmét szeretné elterelni mindennapi gondjaikról. Mindig visz magával munkába egy kopott törölközőt, hangos képriportunkból kiderül az is, miért. (Pályi Zsófia, 2011.12.28.)