Pozitív az EU külkereskedelmi mérlege

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországai együttes külkereskedelmi mérlegének tízhavi egyenlege 3,3 milliárd euró többlettel zárt a pénteken kiadott előzetes adatok szerint. Egy éve 45 milliárd eurós deficit volt. Az euróövezet 12 tagországának 85 milliárd eurós többlete volt az év eslő tíz hónapjában, az egy évvel korábbi 34 milliárd euró után.
Vágólapra másolva!

Az idei többletből 8,7 milliárd jutott az októberi hónapra. Az EU 15 tagországának az októberi többlete csupán 0,2 milliárd euró, ez egy évvel korábban még 3,4 milliárd euró volt. Az uniós külkereskedelmi egyenleg idei kedvező változását az energiakereskedelmi mérleg deficitjének csökkenése egyengette, itt mintegy 10 milliárd eurót takarított meg az EU január és szeptember között. Az export terén a vegyipari kivitel mellett a gépipari kivitel többlete is nőtt ebben az időszakban.

Régiókat tekintve az uniós import elsősorban az Egyesült Államokból mérséklődött, mértéke 2001. első kilenc hónapjához viszonyítva elérte a 12 százalékot. Az EU fő kereskedelmi partnereinek sorrendjében az Egyesült Államok és Svájc után az idén már Kína következett.