A fuvarozók vesztenek, a taxisok nyernek a havazással

Vágólapra másolva!
A taxisoknak az átlagosnál jóval több megrendelést hozott a napok óta tartó havazás. Az ítéletidő károsultjai a fuvarozók voltak, akiknek a megrendelőkre át nem hárítható pluszköltséget jelent a nagy hó.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb havazások idején általában 30 százalékkal csökken a fuvarozói teljesítmény, mondta a Napi Gazdaságnak a Hungarocamion-Volán Tefu csoport fuvarozási igazgatója, Préger Zoltán. Többletkiadást jelent ehhez a szokásost 2-3 százalékkal maghaladó üzemanyag-fogyasztás is, tette hozzá az igazgató. Összességében azonban nem lehet számszerűsíteni azt, hogy pontosan mekkora kárt okoz a fuvarozóknak egy-egy havas nap, ezért nem is érvényesíthetők a pluszköltségek.

Jól járnak viszont a taxitársaságok a hó miatt: bár nekik is többletköltséget jelent a szokásosnál magasabb üzemanyag-fogyasztás, a 20 százalékkal megnövekedett forgalom kárpótolja ezt. A forgalomnövekedés akár nagyobb is lehetne, ha nem lennének ilyenkor nehezek a közlekedési körülmények, mondta az Est Taxi üzletágvezetője, Dudás Zoltán.