A vámunió 60 milliárdos bevételkiesést okoz

Vágólapra másolva!
Az európai vámunióhoz való csatlakozás következtében hatvanmilliárdos bevételtől esik el a magyar költségvetés, közölte a Külügyminisztérium. A csatlakozást követően várhatóan 80 milliárdos vámbevétellel lehet számolni, de az uniós előírások miatt ennek csak a negyede maradhat nálunk, a többit be kell fizetni a közösség kasszájába - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A vámhatárok eltörlésével a magyar külkereskedelmi forgalom jelentős része, az export 85, illetve az import 70 százaléka eltűnik, és 2004. május elejétől már a belső piac részét képezi. A csatlakozás pillanatában már a közösségi vámszinteket kell alkalmazni. Ennek alapján több mint ötezer termék vámja csökken, 1600-é nő, a többié változatlan szinten marad.

A Pénzügyminisztériumban készült hatástanulmányok szerint az uniós vámszintek ugyanolyan vámvédelmet jelentenek majd a magyar termékekre, mint a jelenlegi hazai mértékek - közölte Beszteri Sára, a tárca főosztályvezetője.

Európai Unió/nagyvilag/index.htmlTovábbi EU-s hírek

A magyar külkereskedelemben az uniós vámkódex váltja fel a hazai szabályozást. Némely területen azonban szabad kezet kapnak a tagországok. Ilyen például a vámbiztosíték kérdése. Ebben meglehetősen szigorú a magyar gyakorlat, a biztosíték összege eléri a 100 százalékot. Ez garantálja ugyanis, hogy a vámbevétel teljes egészében befolyjon a büdzsébe. A későbbiekben azonban elképzelhető, hogy versenypolitikai megfontolásokból csökken a biztosíték, hiszen nem lesz kötelező nálunk elvámoltatni az unióba beérkező importtermékeket, a kereskedőnek joga van ezt bárhol megtennie.