Öt amerikai cég építheti újjá Irakot

Vágólapra másolva!
A Bush-kormányzat legalább öt amerikai társaságot kért fel arra, hogy készítsen ajánlatot a háború utáni iraki újjáépítési munkák elvégzésére. Köztük van Dick Cheney alelnök egykori cégének, a Halliburtonnek egy leányvállalata is. A jelentése szerint a kezdő szerződés összege legalább 900 millió dollár lesz - írja a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint az öt cég némelyike már el is készítette pályázatát, mások pedig még a kidolgozás fázisában tartanak. Az iraki rekonstrukciós tervekben változatos feladatok megoldása szerepel: köztük a gazdaságilag fontos utak és hidak legalább felének újra használhatóvá tétele - mintegy 2400 kilométer hosszúságban.

A leendő szerződő társaságoknak a nagyfeszültségű elektromos hálózat 15 százalékát is rendbe kell hozniuk, több ezer iskolát kell fel kell újítaniuk, két hónapon belül 550 generátort kell üzembe helyezniük, továbbá minden nagyvárosban legalább egy kórház felújítását és működését kell biztosítaniuk.

Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége (USAID) a Bechtel Group Inc.-et, a Fluor Corp.-t, a Kellogg Brown and Rootot - a Halliburton leányvállalatát -, a Louis Berger Group Inc.-et és a Parsons Corp.-t kérte föl ajánlattételre.

Amerikai szakértők szerint elképzelhető, hogy alvállalkozókként akár iraki cégek is megbízást kapjanak az újjáépítési munkálatokban. Az amerikai kormányzat által biztosított 900 millió dollár egyébként több mint kétszerese az Afganisztán újjáépítésére a 2002-2004-es pénzügyi években szánt összegnek.

A Kellogg Brown and Root már korábban elnyert egy pályázatot, amelyet az iraki olajkutaknál esetlegesen keletkező tüzek eloltására írtak ki. A lap emlékeztetett, hogy Dick Cheney alelnök 1995 és 2000 között a Halliburton vezérigazgatója volt.

A Halliburton Co. Részvényeinek árfolyama pénteken 20,66 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, 25 centtel, 1,22 százalékkal drágábban, mint csütörtökön.