Az OECD kamatcsökkentést szorgalmaz

Vágólapra másolva!
Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza szerint az Európai Központi Banknak (EKB) van elég játéktere jelentős mértékékű, több mint negyed százalékpontos kamatcsökkentésre.
Vágólapra másolva!

Az EKB legutóbb március elején csökkentette az irányadó kamatát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, az eddigi legalacsonyabbra. Az EKB legközelebb csütörtökön tart ismét kamatértekezletet, a legtöbb elemző változatlanságra számít. Júniusig azonban újabb kamatcsökkentést valószínűsítenek.

Az eurózóna gazdasági növekedése az idén várhatóan az OECD novemberi prognózisában szereplő 1,8 százalék fele lesz - mondta az OECD elnöke, Jean-Philippe Cotis az International Herald Tribune-nak adott interjúban.

A közgazdász szerint a recesszió veszélye csökkent, miután az Egyesült Államok vezette erők megszerezték az ellenőrzést a fontos iraki olajmezőkön Az Egyesült Államok gazdasága jó úton van afelé, hogy az idén 2,5 százalékos növekedést érjen el, mert a gyenge dollár segít a világ legnagyobb gazdaságának, mondta Cotis. A gyenge dollár a világgazdaságnak is kedvez, tette hozzá.