Iraknak 120 milliárd dolláros adóssága van

Vágólapra másolva!
Egy adósságkérdésekkel foglalkozó brit társaság szerint Irak adósságállománya 120 milliárd dollár körül mozog, amelyből 72 milliárd a tőketartozás, a fennmaradó rész pedig a kamatteher. Az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett.
Vágólapra másolva!

Az Exotix nevű cég adatai szerint Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt beszüntette az adósságtörlesztést, elsősorban Kuvaittal szemben, amely Szaúd- Arábia után Bagdad legnagyobb hitelezője volt.

Más források is hasonló nagyságrendűre teszik az iraki adósságokat. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének iraki újjáépítéssel foglalkozó vezetője szerint a tartozások 127 milliárd dollárra rúgnak, amiből 47 milliárd a felhalmozott kamattartozás.

Az Arabian Magazin című lap szerint Iraknak Szaúd Arábiával szemben 25 milliárd dollár a teljes tartozása, Kuvaittal szemben 12,5 milliárd, az Egyesült Arab Emirátusokkal és más sejkségekkel szemben 17,5 milliárd. Az ország Oroszországnak és Franciaországnak mintegy 8-8 milliárddal tartozik, míg a Párizsi Klub további tagjaival szembeni tartozás 9,5 milliárd dollár körül mozog.

A Világbank sokkal óvatosabb az iraki tartozások mértékének megállapításakor, semmilyen adatot nem tett erről közzé, jóllehet a világ minden részéről van hasonló statisztikával. Mindenesetre a Világbank mellett a Nemzetközi Valutalap (IMF) is csak kis mértékben rendelkezik iraki kintlevőséggel. Az IMF hitelállománya néhány százmillió dollárra tehető.

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtökön felvetette, hogy Franciaország, Oroszország és Németország engedje el az iraki adósságokat, hogy ezzel járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez.

Iraknak mintegy 4 milliárd euró a tartozása van Németország felé és, hogy ezzel mi történjék, arról még nincsen értelme spekulálni - közölte Jörg Müller, a német pénzügyminisztérium szóvivője válaszul Paul Wolfowitz felhívására.