Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Dinamikusan bővül a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
2003 első négy hónapjában tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom lendületes növekedése. A forgalom az év első harmadában a munkanapokkal és húsvéthatással kiigazítva az előző év azonos időszakához képest 9,9 százalékkal, áprilisban 10 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az eladások mennyisége tavaly az első négy hónapban 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2002 áprilisában a forgalom változatlan áron 11 százalékkal nőtt egy év alatt.

A kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben áprilisban 387 milliárd forint, az első négy hónapban 1361 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem előző év áprilisához viszonyított 9,5 százalékos volumenindexe kissé elmaradt az átlagos forgalomnövekedéstől, míg a nem élelmiszertermék kiskereskedelménél mért 11,7 százalékos növekedés meghaladta azt.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben a vegyes termékkört forgalmazó üzletek - hipermarketek, szupermarketek - eladásai a vizsgált időszakban 11,6 százalékkal emelkedtek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül dinamikusan, 16,5 százalékkal nőtt a textil-, ruházati- és lábbeli-, 13,8 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes, valamint 12,2 százalékkal a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma.

A KSH adatai szerint 8,4 százalékkal emelkedett a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-szaküzletek és 5,8 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem forgalma.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma a recesszió jeleit mutatta a 2003 márciusáról publikált legfrissebb adatok szerint. Az előző év azonos hónapjához viszonyított, munkanapokkal és húsvéthatással kiigazított adatok szerint a 15 EU-tagország átlagában kisebb, 0,7 százalékos, míg az eurózóna országaiban jelentősebb, 1,6 százalékos visszaesést regisztráltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez