Padlón a francia gazdaság, gyengül az euró

Vágólapra másolva!
Az euró árfolyama - a májusban elért csúcsok óta - szinte folyamatosan gyengül, ami főként az amerikai és a japán gazdaság élénkülésének, továbbá az európai nagyágyúk kidőlésének tudható be. Németország és Olaszország után, legutóbb az euróövezet GDP-jének negyedét adó Franciaország jelentette, hogy csökkent gazdaságának teljesítménye.
Vágólapra másolva!

A közös valuta árfolyamáért aggódó elemzőknek bizonyára álmatlan éjszakát okozott, hogy a francia statisztikai hivatal szerdán bejelentette: a második negyedben 0,3 százalékkal visszaesett a GDP az első negyedhez képest, a tavalyi második negyedhez képest pedig stagnált a gazdaság. Az euróövezeti összes GDP-hez körülbelül 25 százalékkal hozzájáruló Franciaország sanyarú eredményéből az elemzők arra következtettek, hogy felül kell vizsgálni az euróövezeti átlagos növekedés adatait. Az EU statisztikai hivatala a múlt héten még azt közölte első becslésként, hogy az euróövezet átlagos GDP-je a második negyedben nem változott az elsőhöz képest, és 0,4 százalékos növekedés volt a tavalyi második negyedhez viszonyítva - jóllehet Németország és Olaszország már korábban visszaesést jelentett a második negyedről -, az első negyedévi 0,1 százalékos negyedéven belüli és 0,9 százalékos éves összehasonlítású többlet után.

Látványos, de nem valós az amerikai növekedés

Elemzők ugyanokkor nem győzik hangsúlyozni, hogy az euró ilyen mértékű lejtmenete nem lenne indokolt, ugyanis a nyugat-európai-amerikai ütemkülönbség a valóságban alig létezik, és mindenképpen eltúlzott a piaci riadalom: noha az amerikai kereskedelmi minisztérium első becslése szerint az amerikai GDP 2,4 százalékkal növekedett a második negyedben az első negyed 1,4 százalékos többlete után, ám ez nem utal fenntartható növekedésre, mert ebből eleve le kell számítani a katonai kiadások rendkívüli növekedését. Az amerikai katonai kiadások az iraki háború miatt 44,1 százalékkal nőttek a második negyedben - 1951. harmadik negyede, a koreai háború óta ez volt a legnagyobb negyedévi növekedés. Az amerikai kereskedelmi minisztérium maga is elismerte, hogy ez 1,69 százalékponttal járult hozzá a második negyedévi GDP-növekedéshez.

Ezt leszámítva 0,71 százalékos GDP-növekedés marad a "békegazdaságnak", és ha annak eredményeit az EU statisztikai hivatalának módszertana szerint összesítenék, akkor a második negyedévi amerikai növekedés adata mindössze 0,2 százalékra csökkenne. Az EU-beli módszertan alapján a katonai kiadások növekedésével együtt is csak 0,6 százalékos növekedés adódnék az Egyesült Államokban a második negyedévben.

Szerda este az euró 1,1110 dollár volt Frankfurtban, 0,0030 dollárral olcsóbb a keddi későinél. Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta. Tavaly túlnyomórészt 1 dollár alatt volt. Eddigi csúcsát idén május 27-én érte el, 1,1935 dolláron.