Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A bor adójával is fedeznék a hiányt

Vágólapra másolva!
Majdnem két és félszeresére, a mai 5-ről 12 forintra emelné a bor literenkénti jövedéki adóját a Pénzügyminisztérium. Ez 1,5 milliárd forintról 3,5-3,6 milliárdra növelné az éves költségvetési bevételt. A hegyközségek ellenzik a terveket, mert így romolhat a versenyképességük.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A kabinet első olvasatban szerdán foglalkozik a kérdéssel. Szakértők szerint az adó emelése kizárólag az állami bevételek növelésére irányuló törekvések miatt került napirendre a pénzügyi tárcánál, írta a Világgazdaság. A költségvetés az ötforintos literenkénti jövedéki adóval és a hárommillió hektoliter fogyasztással számolva eddig mintegy 1,5 milliárd forintnyi éves bevételre tett szert. Ez az emeléssel évi 3,5 milliárd forintra növekedne.

A csatlakozás vesztesei a szeszfőzdék/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030312acsatlakozas.html

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ellenzi a módosítást, mert szerintük rontana a bortermelők versenyképességét az uniós csatlakozás után. Az emelés ellentétes lenne a bortermelő uniós tagállamokban megszokott gyakorlattal, mert ott zömmel nulla euró per hektoliteres adót alkalmaznak, közölte az érdekvédelmi szervezet. A szervezet szerint már az is kedvezőtlenül érinti a bortermelőket, ha a 25 százalékos áfakulcs nem csökken. A két intézkedés együttesen ahhoz vezet, hogy a borágazat adóterhelése a nem bortermelő uniós országok adóztatási szintjét is meghaladja, mondta a napilapnak a szervezet főtitkárhelyettese, Horváth Csaba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről