Tovább gyengült a forint, zuhant a tőzsde

Vágólapra másolva!
A szakértők által valószínűsített jegybanki beavatkozás ellenére tovább folytatódott a forint gyengülése kedden. Az euróval 273,85/274,35 forint között kereskedtek, ami azt jelenti, hogy a hazai fizetőeszköz 2,93 százalékon állt záráskor az intervenciós sáv erős oldalán. A dollár a hivatalos záráskor 227,73/228,34 forint között cserélt gazdát. A BUX-index a gyengülő forintra 200 pontos eséssel reagált. 
Vágólapra másolva!
A kormány a sávközép eltolásáról döntött/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030604akormany.html(2003. június 4.)

A kereskedők nagy forgalomról és ideges kereskedésről számoltak be. A jegybank délelőtti verbális intervenciója csak átmenetileg okozott forinterősödést, csakúgy, mint a sok elemző által valószínűsített forintvásárlása a piac nyitása előtt. A forint ellen spekuláló külföldi intézményi befektetőknek valószínűleg még sok nyitott pozíciója van, és emiatt még további forintesést valószínűsítenek a kereskedők.

Intervenciós sáv

A jegybank a forint intervenciós sávját +/- 15 százalékban határozta meg, az euróhoz viszonyított 282,36 forintos sávközéphez képest. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a forint árfolyama az euróhoz képest 240,01 forintnál alacsonyabb és 324,71 forintnál magasabb, a jegybank kötelezően beavatkozik. Beavatkozásról az MNB egyébkéntis dönthet, hogy az általa jónak tartott szinten tartsa a forintot. Jelenleg a PM és a jegybank konszenzusa erre a szintre a 250-260 forintos sáv.

A Budapesti Értéktőzsde is megsínylette a forint árfolyamgyengülését. A BUX index 9054,54 ponton zárt kedden, ami 205,5 pontos gynegülés a hétfői záráshoz képest. A vezető részvények árfolyama kivétel nélkül csökkent, a Richter-részvények árfolyamát kivéve: 50 forintos emelkedéssel 24 050 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A Mol-részvények árfolyama 160 forintot gyengülve 6150 forinton zárt, az OTP-papírok árfolyama 100 forinttal csökkent 2630 forintra, a Matáv részvényeinek árfolyama pedig 21 forinttal 725 forintra gyengült.

Érdektelenség és kudarc az állampapírpiacon

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint kedden délután visszaállították az állampapírok elsődleges forgalmazói árjegyzését, amelyet délelőtt felfüggesztettek. Eredménytelen volt a 3 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyek aukciója, az ÁKK a beérkezett ajánlatok közül egyet sem fogadott el. A meghiúsult kincstárjegy aukcióval kapcsolatban az ÁKK annyit közölt, hogy nagy volt a szórás az ajánlatokban szereplő hozamok között, s többek között ez vezetett oda, hogy végül is úgy döntöttek: érvénytelennek tekintik az aukciót.

A jegybank közlése szerint a korábbiaknál jóval kevesebbet, mintegy 15,7 milliárd forintot helyeztek el kereskedelmi bankok a Magyar Nemzeti Banknál kéthetes betétbe. A lejáró betétállomány 174,6 milliárd forint volt.