Maradt az 1 százalékos alapkamat Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden - az előzetes várakozásoknak megfelelően - 45 éves mélyponton, 1,00 százalékon tartotta az irányadó rövid távú kamatot. A kamatdöntés után a részvényárak süllyedni kezdtek a dollár pedig tovább gyengült.
Vágólapra másolva!

A Fed kamatdöntéseket hozó nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a döntés ismertetésekor közölte, hogy "jelentős ideig" megfelelőnek látszik a mostani kamatszint, továbbá rámutatott arra, hogy a gazdaság jól teljesít, a munkaerőpiacon a javulás jelei mutatkoznak. Csökkent a defláció veszélye is.

A kamatdöntés bejelentését követően a New York-i pénzpiacon a dollár tovább gyengült: az euró 1,2229 dollárról 1,2243 dollárra erősödött. A változatlan központi banki kamat azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok által alkalmazott rövid lejáratú fogyasztói és üzleti hitelek szintje marad a 4 százalékon, ami 1959 óta a legalacsonyabb.

A rövid lejáratú hitelek szinten tartása egy épp élénkülésnek indult gazdaság esetében azt eredményezi, hogy a fogyasztók és a cégek többet költhetnek és fektethetnek be, ami gyorsítja a gazdasági növekedést.

A Fed döntés elsüllyesztette a Dow Jonest

A New York-i tőzsde Dow Jones ipari átlagindexe kedden több ízben is átlépte a 10 ezer pontot, ahol mintegy másfél éve járt utoljára. A Fed nyíltpiaci bizottságának kamatdöntése után a részvényárak süllyedni kezdtek: a tőzsde DJIA mutatója végül a napot 41,85 pont (0,42 százalék) veszteséggel 9923,42 ponton zárta. A Nasdaq piac composite indexe 40,53 pont (2,08 százalék) veszteséggel fejezte be a napot 1908,32 ponton.

A Nasdaq piac composite mutatója folyamatosan süllyedt kedden, bár két órával zárás előtt vesztesége 0,85 százalékos volt csak hétfőhöz képest. A mutató süllyedését elsősorban az Intel részvényének vesztesége okozta. Árfolyama 2 százalékot esett, vele süllyedt a Texas Instruments (-1,5 százalék) és két százalékot közelítő mértékben a Cisco és a Sun is. A Goldman Sachs felértékelte a General Motors papírját, amitől az 3 százalékot erősödött.