Tizedével bővült az ipari export tavaly

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2002-ben. Az ipari export 10,9 százalékkal, a belföldi értékesítés 1,1 százalékkal nőtt. 2003 decemberében az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 12 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 7,6 százalékkal emelkedett, míg az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal csökkent - közölte honlapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül 2003-ban a csekély súlyú bányászat termelése 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés volumene 2003-ban az előző évhez képest 7 százalékkal emelkedett, a decemberi növekedés pedig az éves átlag több mint kétszerese volt (15,5 százalék). Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét kitevő járműgyártás volumene jelentősen, 13,5 százalékkal emelkedett, az export egész évi kedvező alakulásának köszönhetően.

A KSH jelentése szerint a 2002. évi visszaeséssel (3,1 százalék) szemben a feldolgozóipari termeléshez 7 százalékkal hozzájáruló fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása 11,6 százalékkal nőtt. Az iparág idei növekedése összefüggésben van a járműgyártás kiváló teljesítményével is. Számottevően, 7,6 százalékkal bővült a vegyi anyag, termék gyártása, ami elsősorban a gyógyszergyárak egész évi, átlagon felüli exportértékesítéséhez kapcsolódik.

Mérsékeltebb (átlag alatti) volt a volumennövekedés 2003-ban a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenységben (4,7 százalék), valamint a fafeldolgozásban (4 százalék). A feldolgozóipari termelés egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás nem érte el az előző év szintjét (99,5 százalék). Erőteljes visszaesés figyelhető meg 2003-ban a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (8,8 százalék), valamint a textília, textiláru gyártásában (7,4 százalék). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben a bőrtermék-, lábbeligyártás (23,3 százalék), valamint a máshova nem sorolt feldolgozóipar termelése (24,3 százalék) maradt el a 2002. évitől.

2003-ban a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás nemzetgazdasági ágban éves szinten kismértékű és közel azonos növekedés tapasztalható mind a termelés (4 százalék), mind az értékesítés (3,9 százalék) területén.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az összes értékesítés volumenindexe közel azonos volt az ország éves energiafelhasználásának volumenváltozásával (3,2 százalék). 2003-ban a teljes ipari értékesítés 53,2 százaléka, a feldolgozóipari értékesítés több mint hattizede került exportra. A feldolgozóipari export 11,3 százalékkal volt magasabb, mint 2002-ben. Hasonlóan a termeléshez, a legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést (16,8 százalék) a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása nyújtotta. A 2002. évi stagnálás (100,5 százalék) után jelentősen, 13,9 százalékkal növelte kivitelét a járműgyártás, a feldolgozóipari export másik meghatározó alága. A feldolgozóipar kisebb súlyú alága, a vegyi anyag, termék gyártása is számottevően, 12,3 százalék-kal haladta meg 2002. évi külpiaci eladásait.

A 2002. év legnagyobb bővülést nyújtó alágában, a gép, berendezés gyártásában az exportnövekedés üteme jelentősen mérséklődött és idén csupán 7,7 százalékkal nőtt a kivitel. A legnagyobb mértékű visszaesést (22,3 százalék) a bőrtermék, lábbeli gyártásának exportjában regisztrálta a statisztikai hivatal.