Váratlanul csökkent a német üzleti bizalom

Vágólapra másolva!
Januárban - tíz hónapja először - váratlanul csökkent a német üzleti bizalom, mivel az euró erősödése és a lakossági fogyasztás csökkenése növelte az európai gazdasági fellendülés körüli aggodalmakat - közölte a müncheni központú Ifo intézet.
Vágólapra másolva!

A mintegy 7 ezer vállalatvezető megkérdezésével készített bizalmi index januárban 96,4 pontra esett az egy hónappal korábbi - hároméves csúcsnak számító - 97,5 pontról. Elemzők ugyanakkor növekedésre számítottak az év első hónapjában. A jövőbeni üzleti várakozásokat jelző alindex pedig 100,4 pontra esett a korábbi 102,9 pontról.

Hans Werner Sinn, az Ifo intézet elnöke szerint a váratlan csökkenés apró figyelmeztető jel Európa legnagyobb gazdasága számára. Az üzleti bizalom egyébként Hollandiában és Olaszországban is csökkent, utóbbi országban tíz év óta most a legpesszimistábbak a cégvezetők.

A német gazdaság a tavalyi év utolsó három hónapjában 0,2 százalékkal bővült a megelőző negyedévhez képest, míg a lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal csökkent - írja a Bloomberg hírügynökség.