Enyhíti Líbia elleni szankcióit az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai bankok és olajtársaságok visszatérhetnek Líbiába, miután az Egyesült Államok a korábbi felfüggesztés után enyhítette az afrikai ország ellen hozott gazdaság szankcióit. A Kadhafi-rezsim ugyanakkor továbbra is a terrorizmust támogató országok listáján marad.
Vágólapra másolva!

Miután Kadhafi ezredes közölte, hogy országa nem fejleszt tömegpusztító fegyvereket, az Egyesült Államok pénteken enyhített az ország elleni gazdasági szankcióin - adta hírül a BBC.

A bejelentés nyomán visszatérhetnek Líbiába az amerikai bankok és olajcégek, líbiai diákok tanulhatnak majd az Egyesült Államokban, és két ország ismét diplomáciai kapcsolatot létesíthet a közeljövőben.

Líbia ugyanakkor továbbra is szerepel a terrorizmust támogató országok listáján, így továbbra is tilos fegyvert, vagy hadászati célokra is alkalmas árucikkeket az országba exportálnia amerikai vállalatoknak. Nincs szó továbbra sem arról, hogy a két ország közvetlen repülőjáratokat indítana a másik fővárosába, és arról sem, hogy az Egyesült Államok feloldaná a líbiai tulajdonú bankszámlák befagyasztását.

Amerikai vállalatok 1982 óta nem importálhatnak olajat Líbiából, a többi szankció 1986-ban és 1996-ban lépett életbe az afrikai ország ellen.

A jelek szerint Kadhafi mindent megtesz a többi szankció eltörlése érdekében: márciusban Tony Blair brit miniszterelnökkel közölte, hogy Líbia hajlandó Nagy-Britanniához csatlakozni a terrorizmus elleni harcban. A két politikus egy beduin sátorban találkozott Tripoli közelében; kézfogásuk a líbiai rezsim nemzetközi elfogadását jelentete.