Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jelentősen javultak az üzleti várakozások

Vágólapra másolva!
Utoljára 2002-ben volt a most áprilisihoz hasonlóan magas a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU támogatásával készített felmérés szerint az üzleti várakozások jelentősen, a fogyasztói várakozások kissé javultak áprilisban.
Vágólapra másolva!

Az üzleti bizalmi index három éve volt a mostanihoz hasonlóan kedvező. Különösen sokat javult az ipari cégek várakozása; a termelés jelenlegi és várható helyzetét, valamint a rendelésállományt is lényegesen optimistábban látják, mint márciusban. Hasonlóan kedvező irányban módosult az építőipari vállalkozások véleménye is, amelyek a foglalkoztatásban is bővülésre számítanak. Javult a kereskedelmi cégek véleménye üzletmenetükről, élénkült megrendelési politikájuk - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Nőtt a lakosság vásárlási kedve

A fogyasztói bizalmi index a 2003 nyári zuhanást követően bő fél éven át stagnált, illetve kissé csökkent, áprilisban viszont augusztus óta első ízben emelkedett, s ezzel idei legkedvezőbb értékét érte el. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket áprilisban a márciusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban e tendencia erősödésére számítanak.

Áprilisban az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedést érzékeltek a fogyasztók, és a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is mérséklődtek. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások lényegében nem változtak. A lakosság vásárlási kedve emelkedett az előző havihoz képest. Tovább csökkent ugyanakkor azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Magyarország hét régiója közül háromban - Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon - jelentősen javultak a fogyasztók várakozásai. Észak-Alföld lakosainak a véleménye stagnált, míg Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország és Közép-Dunántúl lakosainak véleménye valamivel pesszimistább lett a márciusihoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről