Csehországban alacsonyabb a minimálbér a hazainál

Vágólapra másolva!
Január 1-jétől 5000 koronára (mintegy 36 000 forintra) emelték a minimálbért Csehországban. A cseh kormány szándékai szerint a jövőben évente egyszer módosítják a minimálbért az infláció és a keresetek függvényében.
Vágólapra másolva!

Csehországban 4500 koronáról 5000 koronára emelték a havi minimálbért - közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium kedden Prágában. A kötelező levonások után a tiszta havi minimálbér 4184 korona lesz januártól. Ez 414 koronával több, mint a jelenlegi létminimum. A minimális bruttó órabér ezek után 30 korona, a korábbi 25 korona helyett.

A kormány a minimálbér emelésével a kormányprogram célkitűzéseit teljesíti. Már 2000 júliusában sikerült elérni, hogy a minimálbér magasabb legyen a létminimumnál, tehát az embereknek érdemesebb legyen dolgozni, mint szociális segélyeken tengődni. Korábban ugyanis sokan azzal utasították el a rosszul fizetett munkákat, hogy nincs értelme dolgozni, mert kevesebbet kerestek, mint amennyit szociális segélyek címén kaphattak.

Tavaly a minimálbért négyszer emelték, összesen 73 százalékkal. Vladimír Spidla munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a jövőben évente egyszer módosítják a minimálbért, mégpedig az infláció és a keresetek alakulásától függően

(MTI)

Korábban:

Meghaladja az 50 ezer forintot a minimálbér Lengyelországban januártól
(2000. december 29.)