Az ex-király beszéde erősítette az afgán valutát

Vágólapra másolva!
A két héttel ezelőtti terrortámadásokat követő átmeneti gyengélkedése után újra erősödik az afganisztáni valuta - jelentik a kabuli pénzváltók. Az afgáni azután talált magára, hogy Zahir Shah száműzött uralkodó rádióbeszédében bejelentette: folyamatban vannak a válság megoldását célző intézkedések. A valuta mindenkori értéke egyébként az afgán emberek várakozásainak legpontosabb mutatója.
Vágólapra másolva!

Kabuli pénzváltók szerint Afganisztán nemzeti valutája, az afgáni a napokban megerősödött, miután a két héttel ezelőtti terrortámadások következményeként 10 százalékot veszített értékéből - írja a BBC.

A pénzváltók elmondták: a valuta azt követően kapott erőre, hogy a száműzött ex-uralkodó Zahir Shah rádióbeszédében közölte, hogy a válság megoldására irányuló erőfeszítések folyamatban vannak. A határok lezárása is nagy jelentősséggel bír, ugyanis így az afganisztáni ellenzék által nyomtatott, inflációgerjesztő pénz nem kerülhet a tálibok ellenőrzése alatt álló területre.

Az afgán valuta értéknövekedése, vagy leginkább csökkenése az egyik legpontosabb mutatója az afgán emberek várakozásainak és félelmeinek egy olyan országban, ahol közvélemény-kutatás nem létezik.

Afganisztán nagymértékben élelmiszer- és üzemanyagimportra szorul. A magas árak és a nyugati segélyszervezetek távozásának hatására megnőtt a készpénz iránti kereslet, és végül ez vezetett a valuta szárnyalásához.

A kabuli pénzváltók hangoztatták az afgán emberek azon reményét, hogy egy koncentrált és korlátozott erejű katonai akció az elűzött király, Zahir Shah visszatérését eredményezheti.

A nyolcvanas éveiben járó ex-uralkodó egyébként 1973 óta él száműzetésben Rómában. A többség úgy tartja, hogy Zahir Shah sohasem volt tényleges uralkodó, de utolsó legitim vezetőként személye a béke és stabilitás időszakát szimbolizálja.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A támadás szétzúzhatja az afgán gazdaság maradékát
(2001. szeptember 19.)

Anarchia az afgán gazdaságban
(2001. január 22.)