Erősödik az üzleti hírszerzés

Vágólapra másolva!
A közelmúltban felerősödött a magyarországi kutatóintézetek, illetve az azok eredményeit felhasználó gazdálkodó szervezetek elleni gazdasági hírszerző tevékenység - értesült a Magyar Hírlap titkosszolgálati forrásokból. A kelet-európai ipari kémkedés elsősorban az új technológiákat próbálja megszerezni, míg a nyugat-európai a konkurencia piacról való kiszorítására irányul. Október végétől üzleti hírszerzést oktatnak majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnök Továbbképző Intézetében.
Vágólapra másolva!

Már nem a politikára, hanem a cégekre figyelnek a kémek, akik közül egyre többet foglalkoztatnak az üzleti szférában. A "cégfürkészek" feladata sokrétű: a különböző gazdasági információk beszerzésétől a konkurens vállalkozások lejáratásáig terjedhet.

Magyarországon egyre több vállalat próbál ipari kémkedésre emlékeztető módszerekkel riválisai fölé emelkedni. Vannak, amelyek törvényes úton teszik ezt, de sokan a piszkos, törvényen kívüli eszközök alkalmazásától, vagyis a telefonlehallgatástól, sőt a zsarolásoktól sem riadnak vissza.

A hazai vállalatok többségében szinte minden információhoz hozzájuthat - akár legális úton is - egy üzleti hírszerző, állítja a lapnak nyilatkozó Jasenszky Nándor, a CA-IB Értékpapír Rt. biztonsági részlegének vezetője, aki pénzügyi cégek vállalkozásbiztonságát oktatja majd a Műegyetem továbbképzőjében.

A cégek tele vannak sebezhető pontokkal. Nincs megfelelő biztonsági szolgálatuk például, nem védik kellő mértékben adatállományukat, vagyis aki csak akarja, könnyedén hozzáférhet az iratokhoz. Ehhez még a crackerek tudását sem kell elsajátítani, hiszen például a legtöbb munkahelyen a dolgozók 80 százaléka a munka végeztével sem kapcsolja ki a számítógépét.

A leggyengébb láncszem a vállalatoknál az ember - állítja Jasenszky. Ma Magyarországon sajnos nincs kialakult rendje a munkatársak ellenőrzésének, akik vagy gondatlanságból, vagy szándékosan üzleti információkhoz juttatják az ellenérdekelt feleket.

Egy cég számára a konkurensektől beszerezhető információ adott esetben minden pénzt megérhet. Az üzleti hírszerzésre szakosodott cégek egy rivális vállalkozás komplex feltérképezéséért napi 500-600 dollárt is elkérhetnek. Egy kutatási-fejlesztési eredmény megszerzése akár több százmillió forintjába kerülhet megrendelőjének.

Magyarországon leginkább a kereskedelem, a bankvilág, a gyógyszergyártás és a vegyipar területén fordulnak meg leginkább a gazdasági jamesbondok - tájékoztatott Harmados György, a Posys Kft. ügyvezetője, aki gazdasági hírszerzést oktat majd. Közölte: ma a hírszerzők feladata már nem csupán a cégadatok megszerzésére irányul, hanem olyan információk elterjesztésére is, amelyek félrevezethetik, illetve rendkívül magas költségekbe verhetik a riválisokat. Ilyen lehet például egy árakció meghirdetése vagy egy új termék piacra dobásának kiszivárogtatása, amelyek aztán hamisnak bizonyulnak.

A cégfürkészek között megtalálhatók az alvilág beosztottjai is. Harmados György szerint ennek az az oka, hogy egyre több pénz megy keresztül a maffia kezén, amelyet különböző befektetések révén kell tisztára mosni.

"Az október végén induló oktatás során nem diplomás hírszerzőket képezünk ki - nyilatkozta lapunknak Huszty András műegyetemi docens. - Az a célunk, hogy megismertessük a magyar vállalatok vezetőivel ezt a multinacionális cégek berkeiben már jó ideje művelt, ám a magyar fülnek még mindig gyanúsan csengő tevékenységet." Ennek megfelelően nem kódfeltörést, vírusgyártást, lehallgatástechnikát, hanem kizárólag törvényes ismereteket oktatunk majd. Így például gazdaság- és környezetelemzést, valamint információhasznosítást. Egyelőre 18-an fizették be a 17 hetes tanfolyam 118 ezer forintos díját.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)