Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kamatcsökkentési huzavona az unióban

Vágólapra másolva!
Elkerülhetetlennek látszik a gazdasági recesszió a valutaunióban, és a 12 tagország pénzügyminisztere azt várja az Európai Központi Banktól, hogy kamatpolitikájával élénkítse a gazdaságot. A német pénzügyi tárca szerint erre lehetőség is van, mert csökken az infláció az eurózónában. Wim Duisenberg jegybankelnök ezzel szemben úgy véli, hogy a kamatpolitika most tökéletes, mert összhangban van az árstabilitás követelményével.
Vágólapra másolva!

A francia ipar termelése októberben 0,6, az olasz iparé pedig 0,2 százalékkal csökkent havi összevetésben - közölte pénteken a Bloomberg hírügynökség. Elemzők előzetesen arra számítottak, hogy csak fele ekkora mértékben csökken az ipari termelés Európa két meghatározó gazdaságában. A hírügynökség által megkérdezett szakértők azt nyilatkozták, hogy a recessziós hullám a valutaunió gazdaságát is eléri, mert a német, a holland és a finn gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben már csökkent.

Ha az infláció tovább mérséklődik, akkor a kamatszint is csökkenhet - tolmácsolta az európai kormányok véleményét Hans Eichel német pénzügyminiszter, miután Brüsszelben találkozott uniós kollégáival. Hozzátette: ezúttal nem nehezedik politikai nyomás az Európai Központi Bankra a további kamatcsökkentés érdekében, mert a pénzromlási ütem mérséklődése immár növekvő mozgásteret ad a jegybank döntéshozóinak.

Wim Duisenberg, a valutauniós jegybank elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta a Handelsblatt pénteki számában, hogy az Európai Központi Bank (EKB) addig nem folytatja a kamatcsökkentést, amíg az euróövezetben nem csökken a most vártnál jobban az infláció. Hozzátette: most tökéletes a jegybank kamatpolitikája, mert összhangban van az

árstabilitás középtávú követelményével.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB

Korábban:

Az Európai Központi Bank kisebb növekedést vár jövőre
(2001. december 13.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről