Gyorsan erősödhet a forint

Vágólapra másolva!
A februári elemzői várakozások legszembeszökőbb változása a forint árfolyamát érinti: a Reuters által megkérdezett szakértők az elmúlt hetek forinterősödése hatására ismét jelentősen javították árfolyam-várakozásaikat, bár véleményük szerint a választások idején némileg gyengülhet a nemzeti valuta. A hírügynökség felméréséből kiderül: a piaci várakozásokat a tavalyi mérlegadatok módosítása nem befolyásolta érdemben.
Vágólapra másolva!

A Központ Statisztikai Hivatal pénteken teszi közzé első becslését 2001 utolsó negyedévének gazdasági növekedéséről. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 3,4 százalékos növekedésre számítanak a harmadik negyedéves 3,8 százalékos bővülés után. A szakértők idén 3,66, 2003-ban pedig 4,37 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek. A két szám továbbra is erős növekedését, de erősödő pesszimizmust is jelent: január óta 6, illetve 21 bázisponttal csökkent az elemzői várakozások átlaga.

Gyorsabban erősödhet a forint

Az átlagos várakozás szerint a forint euróhoz viszonyított árfolyama a jelenlegi 243-244-es szintről az év végére 242,37-re, 2003 végére pedig már 238,63-ra erősödhet. Ezek a várakozások 166, illetve 321 fillérrel erősebbek a januári konszenzusnál, többek között a miniszterelnök erős forinttal kapcsolatos várakozásai miatt. A szakértők ugyanakkor jelentős árfolyam-ingadozásokra számítanak, először áprilisban, a választások idején, ezt követően azonban véleményük szerint az EU-tagság és az eurózóna felé tartó forint új erőre kaphat.

Az elemzői konszenzus szerint az árfolyam még jövő év végére sem éri el a 30 százalékos lebegtetési sáv felső szélét, a szakértők egy része ugyanakkor úgy látja, hogy nem zárhatók ki a sávtető elleni spekulációs támadások. Tizenegyből két elemző szerint ennek a kockázata még idén, a második félévben arra vezetheti az MNB-t, hogy mintegy 10 százalékkal felértékelje a sáv közepét. Öt elemző szerint változásra csak jövőre kerül sor. Csak két elemző vélte úgy, hogy 2004 előtt nem változtat a jegybank.

További infláció- és kamatcsökkenés várható

A márciusra várt forintgyengülés ellenére az elemzők többsége szerint a jövő hónapban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja kamatcsökkentés-sorozatát. Legtöbben a március 18-án tartandó Monetáris Tanács üléstől várják az újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatvágást. Az MNB lépését elősegítheti a februári inflációs adat, ami a januári 6,6 százalék után az elemzők szerint 6,2 százalékos lesz.

Júniusra az infláció 4,9 százalékosra mérséklődhet, az MNB azonban várhatóan már csak újabb 25 bázisponttal, 8,0 százalékosra csökkenti irányadó kamatát. Ezzel együtt már 175 bázispont lesz az idei csökkentések összege. A második félévre már mindösszesen csak negyed százalékpontos újabb kamatvágásra számít a piac. Decemberre az elemzői konszenzus szerint 5,2 százalékosra emelkedhet az infláció, de a következő év végére már újra 4,1 százalékos pénzromlási ütemre számítanak. Ennek megfelelően az elemzői konszenzus szerint 2003-ban az MNB újabb 100 bázisponttal csökkentheti irányadó kamatát.

Fizetési mérleg - nincs trendváltás

Az MNB a múlt héten több mint duplájára, 1,248 milliárd euróra korrigálta előzetes 2001-es fizetési mérleghiány-adatát. A Reuters felmérésében az átlagos előrejelzés 2002-re és 2003-ra csak 50, illetve 40 millió euróval romlott - 1,84 milliárd, illetve 2,22 milliárd euróra - jelezve, hogy a tavalyi adatok revíziója nem változtatta meg a piacok trendvárakozásait.

Januárra az elemzők átlagosan 166 millió eurós deficitet várnak, de a bizonytalanságot jelzi, hogy az előrejelzések széles sávban - 150 és 260 millió euro -szóródnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Vita a mérlegadatok körül
(2002. február 19.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből