Összeomlás szélén az argentin bankrendszer

Vágólapra másolva!
Az argentin jegybank bejelentette, hogy a pénzügyi rendszer összeomlásának elkerülése érdekében szombaton zárva tart az ország összes bankja. Az emberek gyülekeznek az automaták és a bankfiókok előtt, melyeket biztonsági őrök védenek. A BBC tudósításában nem közölte, hogy mikor nyitnak ki a pénzintézetek.
Vágólapra másolva!

Az argentin bankrendszer betéteinek 10 százalékát veszítette el az év eleje óta, mivel számos befektető a bíróságon sikeresen támadta meg a kormány pénzfelvétel-korlátozó intézkedéseit.

A BBC tudósítója szerint a szombati bankszünnap az emberek pénzügyi szektorba vetett maradék bizalmát is felemészti. A súlyos helyzetben Remes Lecinov gazdasági miniszter a várakozások szerint rendkívüli IMF-hitelért folyamodik hétvégi, washingtoni látogatása során. A valutaalap legutóbb szerdán közölte hivatalosan, hogy addig nem kíván semmilyen hitelt nyújtani Argentína számára, amíg az ország nem vezet be szigorú takarékossági programot.

A súlyos, több mint 140 milliárd dolláros adóssággal küzdő ország GDP-je idén a valutaalap legutóbbi előrejelzése szerint 10-15 százalékkal csökken.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Nem jut hitelhez Argentína
(2002. április 17.)