Az OPEC 1,2 millió hordóval lépi túl a kvótát

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban csaknem 400 ezer hordóval nőtt a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által termelt nyersolaj napi mennyisége, és a kartell már több mint 1 millió hordóval lépi túl saját napi kitermelési kvótáját - ez derült ki a szervezet kedden közzétett havi jelentéséből. Az európai határidős nyersolaj a hírre feladta korábbi napközbeni nyereségeit, és előző zárója körüli szintre süllyedt vissza.
Vágólapra másolva!

A friss OPEC-jelentés szerint a csoport - az ENSZ szankciói alatt álló, a kvóta hatálya alá nem tartozó Irak termelését nem számítva - márciusban 22,92 millió hordó olajat hozott felszínre naponta a februári 22,55 millió hordós napi átlag után. A kartell így már 1,2 millió hordóval lépte túl jelenleg érvényes, 21,701 millió hordós napi kitermelési kvótáját a múlt hónapban.

Az iraki termeléssel együtt az OPEC teljes napi kitermelése 410 ezer hordóval 25,40 millió hordóra emelkedett márciusban. A legnagyobb mértékben a kartell legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia haladta meg egyedi kvótáját: az ország - amely egyben a világ első számú exportőre - márciusban 172 ezer hordóval 7331 millió hordóra növelte termelését, 278 ezer hordóval túllépve a neki engedélyezett napi mennyiséget.

Az OPEC a keddi jelentésben a csoporton kívüli országok idei napi olajkínálatára adott előrejelzését 120 ezer hordóval 47,76 millió hordóra emelte; tavaly becslések szerint a kívülállók átlagos napi exportkínálata 46,48 millió hordó volt.

A csoport kis mértékben, 60 ezer hordóval 5,13 millió hordóra növelte az egykori szovjet térség napi olajexportjának idei mennyiségére adott jóslatát. Az OPEC legújabb becslése szerint a napi globális kereslet 2002-ben 76,22 millió hordó lesz a tavalyi 75,87 millió hordós becsült átlag után.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű nyersolaj-fajta júniusi teljesítésre 3 centes erősödéssel 25,92 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) délutáni kereskedésében, 18 centtel alacsonyabb az addigi napközbeni csúcsnál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Héthavi csúcson az OPEC-olaj ára
(2002. március 29.)