Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zimbabwe: fekete-fehér földtulajdoncsere

Vágólapra másolva!
Megkezdődött kedden Zimbabwéban az a 45 napos visszaszámlálás, amelynek lejártával 3 ezer fehér farmernek el kell hagynia a földjét. A tulajdonosok azonban fogadkoznak, hogy - a megtorlást is vállalva - inkább maradnak, mintsem hogy külső szemlélőként lássák tönkremenni a termést az élelmiszerhiánnyal küzdő országban, másrészt sok embernek nincs is más választása, mint folytatni a gazdálkodást a földjén.
Vágólapra másolva!

A Kereskedelmi Farmerszövetség kedden fejezi be azoknak a dokumentumoknak az elkészítését, amelyeket benyújtani szándékozik az ügyben illetékes bírósághoz, kérve, hogy bírói ítélettel helyezze hatályon kívül a kormány rendeletét - jelentette a Reuters.

A Robert Mugabe vezette zimbabwei kormány a múlt hónapban módosította a földszerzésről szóló törvényt, amely hétfő éjfélig szabott ultimátumot a fehér földtulajdonosoknak a gazdálkodás befejezésére, és további 45 napot ad a földbirtok elhagyására.

Numerus clausus Afrikában

A gazdálkodás beszüntetését elrendelő döntés az utolsó abban a folyamatban, amelynek célja lefoglalni és kiosztani a földnélküli fekete bőrűek között a fehér földtulajdonosok földjét. A kormány azzal indokolja idevágó intézkedéseit, hogy orvosolni akarja az egyenlőtlenséget, amelyet a gyarmatosítás korából örökölt a zimbabwei társadalom.

A brit hírügynökség megjegyzi tudósításában: éppen egy olyan időszakban hajtják végre ezt az ellentmondásos földosztást, amikor összeomlás előtt áll a zimbabwei gazdaság, magas a munkanélküliség, az infláció az eget verdesi, és a zimbabwei dollár hihetetlenül gyorsan veszít értékéből.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről