Újraépíthetik a fizetőkapukat az autópályákon

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban egy olyan kormány-előterjesztést készítenek, amely megszüntetné az autópályáknál jelenleg alkalmazott kártyás fizetési módszert és egy teljesen új - várhatóan az EU normáknak is megfelelő - útalapú, de már kamerákkal is ellenőrzött rendszert vezetne be - írta a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A szaktárca előterjesztése szerint visszakerülnének az autópályákra a milliárdokért lebontott fizetőkapuk, ugyanis ezek nélkül kivitelezhetetlen lenne - a készülő EU-normáknak megfelelő - útalapú fizetési rendszer. Erre főként a külföldiek és a ritkábban utazók számára lenne szükség, ugyanis a rendszeres úthasználókat már kamerás rendszer fogja ellenőrizni.

Ha elfogadják a minisztérium előterjesztését, akkor a jövőben elég lesz csupán az autópályadíj csekkét megőrizni, ugyanis a befizetés után a rendszám bekerül egy számítógépes adatbázisba, így a már felszerelt - és 2003. január 1-jéig kibővített - kamerás rendszer ellenőrizheti, hogy ki fizetett és ki nem.

A fizetőkapuk felállítása és lebontása összességében mintegy 10 milliárd forintot emésztett fel, újraállításuk pedig újabb 5 milliárd forintjába kerül az államháztartásnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Autópálya-díjak 2002-ben