Tízmilliárd forintnyi társasági adót fizetett egyetlen társaság

Vágólapra másolva!
Csupán 2 százalékkal nőtt a kiemelt adózók gazdálkodói üzemi eredménye tavaly. A gyengébb teljesítményt a költségek és ráfordítások erőteljesebb növekedésével magyarázzák: egyrészt harmadával nőttek az anyagjellegű ráfordítások, másrészt ennél is jobban, 35 százalékkal emelkedtek - az alvállalkozói körben - a közvetített szolgáltatások árai.
Vágólapra másolva!

A 447 kiemelt adózó árbevétele tavaly 11 ezer milliárd forint volt, amely 26 százaléka az összes cég bevételének - derül ki az idén benyújtott társasági adóbevallások legfrissebb feldolgozott adataiból. A Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó társaságok bevételeinek 95 százaléka az alaptevékenységhez kapcsolódó termékértékesítésből, illetve szolgáltatásból származó nettó árbevétel - hívta fel a figyelmet Somos Katalin, a KAIG igazgatója. Országosan az egyéb bevételek aránya egyébként magasabb, eléri a 10 százalékot.

A kiemelt adózók tavalyi bevétele az előző évhez képest 11 százalékkal nőtt, miközben az országos összesítés 13 százalékos növekedést mutat. A KAIG-os társaságok bevételének szerényebb mértékű növekedését azzal indokolta az igazgató, hogy 2000-ben még 517 társaság tartozott az igazgatósághoz, 2001-ben már csak 447. A csökkenés elsődleges oka, hogy a KAIG-tól elkerültek a fővárosi és Pest megyei, eltérő üzleti évet választó társaságok. Ezzel magyarázható a foglalkoztatottak létszámának 370 ezerről 354 ezerre fogyása is.

Ha az értékesítés összehasonlító elemzését nézzük, jobb az arány. (Annak a 442 adózónak az adatairól van szó, amelyek tavaly és 2000-ben is a KAIG-hoz tartoztak.) Ebben a körben az értékesítés nettó árbevétele tavaly 16,6 százalékkal volt jobb, mint az azt megelőző évben. Ezen belül a belföldi értékesítés erőteljesebben, (18 százalékkal), míg az export kevésbé (8 százalékkal) nőtt.

A társaságok közül 334 zárta az évet pozitív adózás előtti eredménnyel, 108 pedig veszteséggel. Három adózó ötvenmilliárd forint feletti nyereséget ért el, ugyanilyen nagyságú veszteséget pedig egyetlen társaság produkált. Egyetlen cég fizetett be tízmilliárd forint társasági adót, s ebben az adónemben a társaságok 54 százaléka 100 millió forintnál többet utalt az APEH-nek.

Az adózás előtti eredmény az előző évhez képest tavaly 5,9 százalékkal, összességében 410 milliárdról 434 milliárd forintra nőtt. Ebben a körben a nyereség (14 százalékkal) 661 milliárd forintra, a veszteség ugyanakkor (34 százalékkal) 227 milliárdra emelkedett. A veszteség megugrása szinte teljes egészében egyetlen társaságnak tudható be. Visszaesés volt a jóval kisebb súlyú szálloda és vendéglátó iparban is. Ugyanakkor bővülő forgalom mellett növelte adózás előtti eredményét, azaz javította az egyenleget a kereskedelem, a szállítás, a posta, a távközlés - mutatott rá Somos Katalin. Kiugró eredményt mutatott az építőipar és az ingatlan szektor. Az adózás előtti eredmény 37 százalékát a pénzügyi szféra adta.

A kiemelt adózók tíz százalékkal kevesebb - 28 milliárd forint - társasági adókedvezményt vettek igénybe tavaly, mint 2000-ben. Ennek oka, hogy a korábbi években adott kedvezmények lassan kifutnak.

Nem túl biztató, hogy csupán 2 százalékkal emelkedett a gazdálkodói kör üzemi eredménye, amit tovább rontott a negatív pénzügyi eredmény. Mindezt nem kompenzálja a pénzügyi szféra nyereségének 39 százalékos növekedése sem. A gyengébb teljesítményt a költségek és ráfordítások erőteljesebb (27,6 százalékos) növekedésével magyarázzák: egyrészt harmadával emelkedtek az anyag jellegű ráfordítások, másrészt ennél is jobban, 35 százalékkal emelkedtek - az alvállalkozói körben - a közvetített szolgáltatások árai.

A KAIG-hoz tartozó adózók gazdasági súlya nem változott jelentősen az elmúlt évben. A 2,5 ezer milliárd forintos jegyzett tőkéjük az országos értéknek változatlanul 35 százaléka, a 19 milliárdos mérlegfőösszegük pedig a 45 százaléka.

(Magyar Hírlap)