Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Stratégiai partnerség India és Irak között

Vágólapra másolva!
Irak és India szorosabbra fűzi kereskedelmi kapcsolatait. Az erről szóló egyezményt hétfőn írták alá az iraki fővárosban, és elsősorban az olaj- és gázipari, egészségügyi, valamint infrastrukturális beruházásokra vonatkozik - írja a BBC. Az iraki olajipari miniszter stratégiai partnernek nevezte Indiát.
Vágólapra másolva!

Az egyezmény aláírását Ram Naik, indiai olajipari miniszter bagdadi sajtótájékoztatóján jelentették be. A miniszter közölte, hogy az ONGC indiai olajvállalat irodát nyit Bagdadban, és várhatóan olaj-kitermelési koncessziót is kap Irak déli részén.

Irak egyébként India diplomáciai támogatásáért cserébe néhány olyan indiai vállalatot is megjelölt, amelyek az ENSZ "olajat élelmiszerért" programjában különböző termékeket szállíthatnak Irakba. A program lehetőséget nyújt Irak számára, hogy szabályozott keretek között "kikerülje" az Öböl-háború után bevezetett nemzetközi kereskedelmi szankciókat, és olaj-bevételeinek egy részét élelmiszer, illetve gyógyszerek vásárlására fordíthatja.

Az Egyesült Államok Irakot korábban a terrorizmust támogató országok csoportjának, a "gonosz tengelyének" egyik államaként jelölte meg, azonban India ennek ellenére szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik Szaddam Husszein államával.

Az iraki elnökkel való találkozója után egyébként Ram Naik azt mondta újságíróknak, hogy a India ellenzi az Irakot sújtó szankciókat, és annak azonnali megszűntetésére szólított fel. Az iraki olajipari miniszter, Amir Muhammed Rashid pedig egyenesen stratégiai partnernek nevezte Indiát.

A két ország kereskedelme az említett ENSZ-program keretein belül elérte az 1,1 milliárd dollárt, és az új egyezménytől mindkét fél a gazdasági, és kereskedelmi kapcsolatok további fejlődését várja. A megállapodás értelmében India gyógyszereket, búzát, rizst, vasúti felszereléseket, és elektromos erőművekben használható turbinákat szállít első lépcsőben Irakba.

(Üzleti Negyed)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről