Castro betiltja az amerikai dollárt

Vágólapra másolva!
Kubában nem lehet majd amerikai dollárral fizetni - jelentették be hétfőn a karibi szigetországban. A lépés válasz a Kuba elleni gazdasági szankciók szigorítására.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/AP/Cristobal Herrera
Castro elesett

A Kubai Nemzeti Bank közleménye szerint az országban november 8-tól kezdve nem fogadják el fizetőeszközként a dollárt, még a külföldiek számára nyitott valutás boltokban sem. Az intézkedés válasz arra, hogy korábban George Bush amerikai elnök a Kuba elleni gazdasági büntető intézkedések szigorítását jelentette be.

Az intézkedés hatályba lépését követően az amerikai dollárt kötelezően úgy nevezett konvertibilis pesóra kell váltani. A pénzváltásáért tíz százalék költséget számítanak majd fel. A közlemény ezért arra figyelmeztette a külföldön élő kubaiakat, hogy ne amerikai dollárt, hanem bármilyen más külföldi valutát - eurót, brit fontot, svájci frankot, vagy kanadai dollárt - küldjenek otthon maradt rokonaiknak. A közlemény szerint a kubai állampolgárok tarthatnak maguknál amerikai dollárt.

Az amerikai pénz kiűzetésének bejelentésével egy időben első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt Fidel Castro államfő azt követően, hogy a múlt héten egy vidéki nagygyűlésen elesett és ennek következtében kezét és lábát törte.

A kubai forradalom első számú vezetője a közszolgálati televízió egyik műsorában ítélte el kemény szavakkal a Kuba ellen alkalmazott amerikai gazdasági és politikai embargót. Castro szavait a kubai közszolgálati rádió is közvetítette.