Nőtt az infláció az eurózónában

Vágólapra másolva!
Szeptemberben az eurózónában 2,5 százalékra emelkedett az éves drágulási tempó az augusztusban mért 2,2 százalékos ütemről - közölte az unió statisztikai ügynöksége első becslésében. Az inflációt a magasra szökő energiaárak gyorsítottak fel.
Vágólapra másolva!

Az eurózónában 2,5 százalékra emelkedett szeptemberben az éves drágulási tempó, amely adat nagyjából megfelel a szakértők várakozásának. A magasra szökő energiaárak gyorsítottak fel az inflációt, amely szeptemberben emelkedett a leggyorsabb mértékben tavaly május óta.

Szeptember már a negyedik hónap, amikor az infláció üteme meghaladja az Európai Központi Bank által az árstabilitás küszöbének tekintett 2,0 százalékos mértéket. Az Eurostat nem közölt részleteket az áralakulásról, azt majd a végleges adatokkal együtt októberben 18-án hozza nyilvánosságra.

A felgyorsult árdrágulás ellenére az EKB az éves inflációt az eurózónában 2,1 és 2,3 százalék közé várja, jövőre pedig 1,4 -2,4 százalék közötti inflációra számít. Vagyis az EKB egyelőre nem tapasztalja az energiaárak drágulásának másodlagos hatását, a bérek erőteljesebb emelkedését. A gyenge hazai kereslet miatt a kereskedelemnek, a szolgáltatásoknak nem sikerült áthárítania a vásárlókra a megnövekedett költségeket.

Emiatt az EKB várhatóan nem fogja emelni a bankkamatokat az év vége előtt, a jövő hét csütörtöki kormányzó tanácsi ülésen várhatóan a mostani 2,0 százalékon fogja hagyni az irányadó kamatot.