6,2 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak az év első hét hónapjában 6,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. A gabonafélék árszintje 31,6 százalékkal csökkent - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Idén január és július között a növényi termékek árszintje 15,2 százalékkal csökkent, az állati termékeké 4,3 százalékkal nőtt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszínvonala 1,3 százalékkal csökkent.

A gabonafélék árszintje 2005 első hét hónapjában 31,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék ára ebben az időszakban 6 százalékkal, júliusban 4,7 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék ára idén 11,2 százalékkal emelkedett. A meggy ára átlagosan 45 százalékkal nőtt, a felvásárolt mennyiség ugyanakkor 40 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői ára 6,2 százalékkal nőtt 2004 első hét hónapjához képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertésé 10,7 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié 2,1 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése 4,7 százalék volt, a tyúktojás ára ugyanakkor 4,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A január és július között tartó időszakban a takarmányárak 18,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mezőgazdasági termelésben felhasznált termékek és szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben, 20,9 százalékkal a termeléshez felhasznált energia árszínvonala emelkedett, míg a növényvédő szereké 10,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor.