Nem változott az amerikai kamatszint

Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) keddi ülésén 5,25 százalékon tartotta az irányadó célkamatot. Ez megfelelt a piac várakozásának, ugyanakkor a Fed fenntartotta egy újabb emelés lehetőségét is.
Vágólapra másolva!

Ezzel megszakadt a 2004 júniusa óta tartó kamatemelési sorozat, amelynek keretében a Fed rendre negyed százalékponttal emelte a célkamatot. Az utolsó emelés június 29-én volt.
A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) 9:1 arányban szavazott úgy, hogy a kamatszint ezúttal ne emelkedjen tovább. Egyedül a richmondi Fed elnök támogatott egy újabb 25 bázispontú növelést.

A keddi döntés azonban nem nyugtathatja meg a vállalkozások és fogyasztók milliót. A Fed szerint ugyan a lassuló amerikai gazdaságnövekedés mérsékli a jelenleg magas inflációt, de a jegybank úgy vélte, hogy "még mindig vannak bizonyos inflációs kockázatok". Szakértők szerint ezzel azt jelezte, hogy a következő hónapokban még lehet számítani újabb kamatemelésekre. A FOMC közleménye szerint a további kamatemelés a gazdasági és az inflációs kilátásoktól függ majd.

A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők azzal számolnak, hogy idén még egy újabb, negyed százalékpontos kamatemelésre kerül sor, az év végi kamatszint kapcsán a vélemények átlaga 5,5 százalék.

Az idei első negyedévben még 5,6 százalékkal erősödött éves szinten az amerikai gazdaság, amelynek a bővülése a második negyedévben gyengült, 2,5 százalékra, miközben a magas kamat miatt jelentősen visszaesett a forgalom az ingatlanpiacon és mérséklődött a lakossági fogyasztás a magas olajár és kamat miatt.

Jelenleg az éves infláció 2,4 százalék, ami 1995 óta a legmagasabb és jóval meghaladja a Fed által preferált 1-2 százalék közötti szintet.