Vágólapra másolva!
Nem érték súlyos fagykárok a gyümölcs- és szőlőültetvényeket. A nagy hideg nem pusztította el a növényeket, de megritkította a rügyeket. A termelők tehát számolnak az előszürettel, de reménykednek benne, hogy a fák kiheverik a megrázkódtatást.
Vágólapra másolva!

A jó karban lévő gyümölcsfáknak és szőlőnek azonnal érzékelhető módon nem ártanak a mínusz 15-18 fokos éjszakák - mondta Lux Róbert, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet titkára a Népszabadságnak.

A legtöbb gyümölcs- és szőlőfajta biológiai értelemben mély nyugalmi állapotban van. Ilyenkor a fás részekben kevés a víz, a növény kevéske rügy elvesztésével túléli a rövid ideig tartó mínusz 23-25 fokos hőmérsékletet. Ha azonban a nagy hideg két-három héttel később érkezett volna, tetemes kárt okoz, mert a gyümölcstermők akkor már kezdenek ébredezni.

Apáti Ferenc, a csengeri Zöldkert Szövetkezet kereskedelmi vezetője arról számolt be, hogy szerdára virradó éjjel mínusz 24-25 fokot mértek gyümölcsöskertjeikben. Egyelőre csak reménykednek, hogy a meggy-, szilva- és dióültetvényekben nem tett jelentős kárt a hideg. Egyfajta "előszürettel" mindenképpen számolnak, mert a nem teljesen beérett vesszők, rügyek károsodhattak.

Csongrád és Bács Kiskun megyében csak azokon az őszibarack-ültetvényeken tarolhat a fagy, amelyek a magas talajvíz, vagy a belvíz miatt kerültek bajba, ám a rügyek fagykárára az ültetvények többségénél számítani lehet - tudtuk meg Szél Istvántól, a Dél-alföldi Őszibarack-termelők Szövetségének alelnökétől. Ha a tél hátralévő időszakában és tavasszal nem érkezik jelentős lehűlést okozó fagyhullám, a fák ezt az elfagyást kiheverik.