A vártnál gyorsabb az eurózóna növekedése

Vágólapra másolva!
Kedvező hírekhez jutottak a tartós eurózónabeli növekedésben reménykedő befektetők, Németország gyakorta óvatosan nyilatkozó kormánya ugyanis a fejlődés gyorsulását várja, és ennek megfelelően fogja még a héten az idei évre szóló gazdasági előrejelzését módosítani.
Vágólapra másolva!

Ezzel egyidejűleg a francia központi bank is felfelé módosította a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését az előzetes 0,4 százalékról 0,5 százalékra, ami évi 2,0 százalékos ütemnek felel meg. A német kormány az idei növekedési előrejelzést várhatóan 2,4 százalékra emeli, ami hat éve a leggyorsabb ütemű. A jövő évre jelzett értéket a korábban tervezett 1,0 százalékról 1,5 százalékra módosítja.

Mindez felerősíti azt a nézetet a pénzpiacokon, hogy az eurózóna változatlanul egészségesen fejlődik, ha a növekedési üteme nem is éri el az idei év első hat hónapjában tapasztalt tempót. Pozitív hatást vált ki az is, hogy az amerikai növekedési ütem lassulása sem olyan rémisztő, mint azt korábban vélték.

Az Atlanti-óceán mindkét partjáról érkező a várakozásokat felülmúló, kedvező növekedési hírek széles alapokon nyugvó, tartós globális expanziót, a 2007. évi növekedés kockázatainak enyhülését vetítik előre.

A Morgan Stanley üzleti partnereinek pénteken jelezte, hogy a bank a harmadik negyedévi növekedési kilátásokat 0,7 százalékra emeli a korábbi 0,5 helyett, ami - az amerikai számítási módszerekkel egybevetve - 2,8 százalékos éves eurózóna-növekedési ütemnek felel meg.

Eric Chaney, a bank elemzője korábban nagyon óvatos volt 2007-et illetően részben az amerikai gazdaság bizonytalansága miatt, részben pedig a 3 százalékpontos németországi forgalmi adóemelés hatásának megítélése miatt. Az eurózóna GDP-jéhez a német gazdaság 30, a francia 20 százalékban járul hozzá. A 19 százalékos német forgalmi adó január 1-jei 3 százalékpontos emelése csak részben befolyásolja majd a helyzetet - mondta Chaney.

A Standard &Poor közgazdásza, Jean-Michel Six szerint Németországban a növekedésnek változatlanul a beruházások adnak lendületet. Franciaországban a konjunktúrát a fogyasztás ösztönzi, Németországban pedig a befektetések - jelentette ki.